latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:23 | Autor: SRNA

Špirić: Sve dok se slavi rat umjesto mira, neće biti zakona o praznicima u BiH

Sve dok je nekima važnije da slave rat, a ne mir, u BiH neće biti zakona o praznicima u zajedničkim institucijama, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.
Nikola Špirić - Foto: SRNA
Nikola ŠpirićFoto: SRNA

- Prvi mart je za Srbe u BiH dan početka njihovog stradanja u proteklom ratu, podsjetnik da nisu poželjni ni u glavnom gradu ni u toj državi jer ih je na to upozorio pucanj u srpske svatove, i krv srpskog svata pred crkvom na Baščaršiji - naglasio je Špirić u izjavi za Srnu.

On smatra da nema logičnog niti istorijskog objašnjenja zašto predstavnici Bošnjaka traže da se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti kada je BiH 22. maja 1992. godine Rezolucijom 755 primljena u Ujedinjene nacije.

- Ne znam gdje je logika da se insistira na datumu nelegalnog referenduma održanog 29. februara i 1. marta bez volje i učešća jednog naroda. Ne znam da li je problem u nekoj krizi identiteta ako istovremeno neko želi da baštini 25. novembar i ZAVNOBiH, a ujedno govore o hiljadugodišnjoj državnosti, Kotromanićima i povelji Kulina bana. I od svega toga izaberu da kao "Dan nezavisnosti" slave 1. mart - dan kad je u Sarajevu ubijen Srbin - rekao je Špirić.

On je ocijenio da je opasno ako takav događaj treba da bude temelj za zdravu državu i zdrave odnose.

- Ako je tako, onda smo u ozbiljnom problemu. Prihvatiti 1. mart, a ne prihvatiti 21. novembar, dan Dejtonskog mirovnog sporazuma, dovoljan je pokazatelj ko u ovoj državi šta slavi i ko joj kakvu budućnost želi - zaključio je Špirić.