latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:27 | Autor: SRNA

Poboljšana zdravstvena zaštita oboljelih od rijetkih bolesti

Zdravstvena zaštite oboljelih od rijetkih bolesti u Republici Srpskoj poboljšana je tako što su oni oslobođeni plaćanja participacije, a tome je doprinijela i dostupnost medicinskih sredstava i dijetetskih preparata, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske (foto:  Dejan Božić / RAS Srbija) -
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske (foto: Dejan Božić / RAS Srbija)

Iz Fonda su istakli da velike zasluge za unapređenje zdravstvene zaštite oboljelih od rijetkih bolesti u Srpskoj ima i Savez za rijetke bolesti, sa kojim sarađuju od osnivanja ovog udruženja.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od rijetkih bolesti, iz FZO su podsjetili da su od 2018. godine svi oboljeli, koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti, trajno oslobođeni plaćanja participacije, bez obzira na godine života i dijagnozu.

Uvođenjem ovog prava, naglašeno je, Republika Srpska je postala lider u regionu kada su u pitanju prava iz zdravstvenog osiguranja oboljelih od rijetkih bolesti.

Pored toga, dodaje se, prošle godine je poboljšana i dostupnost dijetetskih preparata /"Infantrini", "Nutrini drink", "Nutri drink", "Nutribel", "Frebini enerdži" i drugi/, koje sada na recept dobijaju i oboljeli od Retovog sindroma, Batenove bolesti, glutarne acidurije, Edvardsovog sindroma, odnosno svi osiguranici oboljeli od rijetkih bolesti kojima su ovi preparati neophodni u ishrani.

FZO je prije dvije godine počeo da finansira i inhalator koji je isključivo namijenjen oboljelim od cistične fibroze.

- Ovaj inhalator omogućava 100 odsto iskoristivost lijeka, za razliku od ranijih aparata, što omogućava njegovu maksimalnu efikasnost i u značajnoj mjeri poboljšava kvalitet života oboljelih - pojasnili su u Fondu.

Kako dodaju, ovo su konkretni primjeri nastojanja Fonda da u kontinuitetu proširuje prava oboljelih, prateći potrebe osiguranika i uvažavajući inicijative udruženja pacijenata da bi dodatno poboljšavali kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite ove osjetljive kategorije osiguranika.

Vršilac dužnosti direktora FZO Republike Srpske Dejan Kusturić čestitao je Savezu za rijetke bolesti Srpske na aktivnostima koje sprovode radi unapređenja ne samo zdravstvene zaštite oboljelih od rijetkih bolesti, već generalno kvaliteta života oboljelih.

- Upravo zahvaljujući vašem radu u proteklih više od pet godina, a uz podršku institucija, učinjeni su značajni iskoraci u poboljšanju položaja oboljelih od rijetkih bolesti u Srpskoj. Zaslužni ste što rijetke bolesti nisu više `tabu tema` i što se o njima ne priča samo na Svjetski dan rijetkih bolesti - rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, proteklih godina povećana je svijest o ovim oboljenjima i potrebama lica oboljelih od rijetkih bolesti, koja više nisu nevidljiva u društvu.

Kusturić je dodao da Fond i dalje ostaje otvorena institucija, kako za Savez za rijetke bolesti, tako i za sva druga udruženja pacijenata, jer imaju zajedničku težnju i interes, a to je još bolji zdravstveni sistem za sve građane Srpske.

Posljednji dan februara u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan oboljelih od rijetkih bolesti.

Cilj je podizanje svijesti javnosti o rijetkim bolestima, te o njihovom uticaju na život oboljelih i njihovih porodica. Rijetke bolesti su one od kojih oboli manje od pet pojedinaca na 10.000 stanovnika.