latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:53 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Kalinić: Donošenje Ustava - kruna državotvornog procesa

Poslanik prve Skupštine srpskog naroda u BiH Dragan Kalinić izjavio je Srni da je donošenje Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. bila kruna državotvornog procesa koji je pokrenuo srpski narod u BiH da bi odbranio svoje pravo na slobodu i ravnopravnost sa drugim narodima.
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik) -
Dragan Kalinić (foto: © Sputnik)

- Donošenju prvog Ustava prethodilo je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH i proglašenje Republike Srpske. Taj istorijski proces su vodile političke partije /ne samo SDS, već i dio reformista i drugi/ i narodni poslanici izabrani na priznatim prvim višestranačkim izborima u BiH početkom 90-ih. To nisu bili "ljudi sa ulice ili neka šumska gerila", nego legalni predstavnici srpskog naroda - podsjetio je Kalinić.

On je naglasio da se sve to dešavalo uoči 1. marta 1992. kada je tzv. građanskim referendumom, sporne validnosti, oduzeto pravo Srbima u BiH da izaberu nastavak života u ostatku Јugoslavije.

- Bilo je to i pred početak tragičnog ratnog sukoba koji nisu Srbi izazvali, kao i nekoliko godina prije Dejtonskog mirovnog sporazuma u koji je Republika Srpska prenijela dio svog suvereniteta novoj dejtonskoj BiH - rekao je Kalinić, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da su Ustav Srpske napisali najveći pravni autoriteti tog vremena, a sadržavao je sve bitne, najbolje tekovine evropskih ustavnih normi i visoko je ocijenjen od relevantnih pravnih institucija Evrope.

- Ovaj ustav je bio kvalitetna osnova za buduće uspostavljanje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim nivoima u Srpskoj. Bez ovoga ustava Srpska bi bila prazna pravna ljuštura i politička improvizacija kratkog daha ali, na našu sreću, traje gotovo 30 godina i, bude li naše sloge i pameti, trajaće još dugo - naglasio je Kalinić.

On je podsjetio da je u godinama nakon rata u kontinuitetu dolazilo do promjena koje su devastirale brojne ustavne odredbe, a tome je posebno doprinio intervencionizam visokih predstavnika ali i srpska naivnost i nesnalaženje.

- I danas su bez ikakvog osnova pokušaji da se ospori legitimnost i legalnost prvog Ustava srpskog naroda u BiH. U bliskoj budućnosti Republiku Srpsku čekaju velika iskušenja i nastavak pokušaja da se ospori njeno postojanje na bazi izvornog Dejtonskog sporazuma. Ustav će ponovo biti najveća prepreka takvim nastojanjima i zbog toga potreban nam je novi Ustav u koji će biti vraćeno ono što je surovim intervencijama i pod pritiscima stranaca oduzeto Srpskoj i njenim ingerencijama a koje nam je omogućio Dejtonski mirovni sporazum. Donošenje novog Ustava nije ni u kakvoj suprotnosti sa dejtonskim Ustavom BiH. Budimo mudri, složni i efikasni i ne dozvolimo da nas događaji preteknu - poručio je Kalinić.

On je izrazio ubjeđenje da će, nakon što Narodna skupština Republike Srpske usvoji prijedlog novog Ustava, taj akt biti odobren kroz javno izjašnjavanje građana i po zakonskoj proceduri usvojen najdalje do naredne godine kada se obilježava 30 godina od osnivanja Srpske.

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.