latinica  ћирилица
28/02/2021 |  12:12 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Svjetsko prvenstvo definitivno u Istočnom Sarajevu i na Јahorini

"UCI World championchip Gran Fondo 2021" biće održan u Istočnom Sarajevu i na Јahorini, potvrdio je direktor prvenstva Vladimir Kuvalja.
Biciklistička trka - Foto: Facebook
Biciklistička trkaFoto: Facebook

Domaćini bi u septembru ili oktobru trebalo da ugoste oko 9.000 biciklista i članova timova.

Nakon što je Banjaluka izgubila domaćinstvo, organizator je intenzivirao pregovore sa čelnicima Istočnog Sarajeva i Olimpijskog centra Јahorina, koji zbog složenosti organizacije, prije svega smještajnih kapaciteta, pored Banjaluke jedini mogu da odgovore na sve zahtjeve. Novi domaćini prepoznali su veliki potencijal ovog događaja koji će po masovnosti biti najveći ikada na ovim prostorima.

- Sljedeće sedmice direkcija šampionata će imati sastanak sa predstavnicima Istočnog Sarajeva i Јahorine i s njima obići stazu kako bismo odredili tačnu lokaciju kvalifikacione trke i Svjetskog prvenstva - rekao je Kuvalja.

Plato Romanije i olimpijska ljepotica garantuju odlične rute za sve trke prvenstva, pa nema sumnje da će svi gosti biti i te kako zadovoljni. Uvertira u centralni događaj biće kvalifikaciona trka.

- S obzorom da se sve dešava u Istočnom Sarajevu i na Јahorini, a ne kako je prvobitno planirano u Banjaluci, moramo da razmotrimo da li je potrebno pomjeranje kvalifikacione trke zbog vremenskih uslova. Više detalja ćemo znati nakon sastanka. Takođe, iz Međunarodne biciklističke unije su nas kontaktirali sa molbom da, zbog pomjeranja kompletnog kalendara takmičenja, razmotrimo pomjeranje Svjetskog prvenstva sa septembra na početak oktobra, tako da će jedna od tema sastanka biti i termin održavanja ovog velikog događaja - rekao je Kuvalja.

Za nastup na Gran Fondo svjetskom prvenstvu već je prijavljeno 1.000 učesnika. Za sada je poznato da se za ovo takmičenje kvalifikovalo 108 takmičara iz Australije, dok se prijave ostalih učesnika očekuju nakon održavanja kvalifikacionkih trka.

Svjetsko prvenstvo, koje će okupiti nekoliko hiljada učesnika, važan je sportski, ali i turistički i privredni događaj jer biciklisti i ostali članovi timova sami snose troškove boravka.