latinica  ћирилица
28/02/2021 |  14:09 ⇒ 22:54 | Autor: SRNA

Novitović: Obučiti i opremiti pripadnike zaštite i spasavanja (VIDEO)

Republička uprava civilne zaštite radi na tome da u svim lokalnim zajednicama Srpske ima obučene i opremljene pripadnike zaštite i spasavanja, rekao je direktor Milan Novitović u Trebinju, gdje je danas izvedena vježba "Štit 2021" povodom 1. marta, Dana civilne zaštite.
Vježba "Štit 2021" - Foto: SRNA
Vježba "Štit 2021"Foto: SRNA

- Ovo danas je dio prikaza onoga kako to izgleda u konkretnim situacijama. Danas se vidi jedinstvo svih subjekata zaštite i spasavanja, ne samo u Trebinju, nego i u Republici Srpskoj - rekao je Novitović.

On je naveo da je iza pripadnika ove uprave teška i izazovna godina zbog epidemije virusa korona, te istakao da su udruženi na najbolji mogući način zaštitili građane Srpske od kovida 19.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da Republika Srpska ima spremne jedinice, specijalizovane da pomognu građanima.

Direktor gradske Јavne ustanove "Ekologija i bezbjednost" Stevan Bekan naveo je da su izvedene pokazne vježbe hapšenja provalnika, u situaciji zemljotresa, a u trebinjskim školama vježbe pomoći ugroženoj djeci prilikom zemljotresa.

Pomoćnica direktora za organizaciju planiranje i obuku Republičke uprave civilne zaštite Biljana Pajić rekla je novinarima da je današnja vježba bila uspješna po svim aspektima.

- U tački zemljotres učestvovali su pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite sa jedinicom spasavanja ispod ruševina, sa psima tragačima i uz nesebičnu pomoć Helikopterskog servisa Republike Srpske koji svaki put odgovori i izađe u susret pri težim evakuacijama u Srpskoj, ali i u BiH - navela je Pajićeva.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske danas je povodom obilježavanja 1. marta, Dana civilne zaštite, organizovala i izvela vježbu "Štit 2021" kao centralnu ceremoniju obilježavanja.

U okviru ceremonije uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima iz Trebinja, kao i Republike Srpske.