latinica  ћирилица
28/02/2021 |  14:51 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

"Na 1. martu insistiraju oni koji snose odgovornost za ratna stradanja"

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da 1. mart nikada neće biti prihvaćen kao praznik za srpski narod i Republiku Srpsku i da svi koji insistiraju na tom datumu su oni sa velikom odgovornošću za ratna stradanja, strahote i sukobe unutar BiH.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

- Bilo kakvo insistiranje na 1. martu je insistiranje na nečemu što je jako loše i nikada neće dobiti podršku u Srpskoj. To je dan stradanja, gorčine i boli za srpski narod i bruka je od potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića što poziva na masovnu proslavu tog dana svuda i taj poziv je izuzetno ružan i podmukao - rekao je Borenović.

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša naveo je da je riječ o Salkićevoj provokaciji, jer je prema njemu Republika Srpska izdašnija nego prema 90 odsto Srba koji ovdje žive, a on ne bi bio nikakav politički faktor nigdje u BiH da mu nije Republike Srpske.

- Činjenica je da građani bošnjačke nacionalnosti ne žive životom kakvim se živi u Evropi, a žive isto kao i Srbi i svi drugi, jer nismo na onom tehnološkom i ekonomskom stepenu razvoja kakvog zaslužujemo i niko nije diskriminisan u Srpskoj zbog nacionalne pripadnosti - istakao je Grmuša.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je prisustvujući u Banjaluci obilježavanju 1. marta rekao da se ovaj praznik treba masovno obilježavati u svakom gradu, te pozvao na novi pristup i promjene u budućnosti koje će omogućiti opstanak i dodatni povratak Bošnjaka za koje je rekao da su "diskriminisani u Srpskoj".