latinica  ћирилица
28/02/2021 |  15:03 ⇒ 15:09 | Autor: sputniknews.com

Prva klapa "Traga divljači" 1. marta

Prva klapa filma koji je baziran na djelima reditelja, slikara i pisca Živojina Pavlovića "Trag divljači" pašće 1. marta, poslije sedam godina pripreme, a njegov sin Nenad Pavlović, koji je ujedno koscenarista i reditelj ovog filma, otkriva kako je birao motive iz bogatog književnost opusa svog oca i pokušao da ga vrati iz zaborava.
Trag divljači (foto: rs.sputniknews.com / PROMO) -
Trag divljači (foto: rs.sputniknews.com / PROMO)

- Ima osam godina kako sam napisao scenario za "Trag divljači" i počeo da obijam pragove producenatskih kuća, dok napokon nismo sve skockali - kaže za Sputnjik reditelj Nenad Pavlović uoči početka snimanja filma.

- To je preraslo u želju da podsjetim ljude na to ko je bio Žika Pavlović, šta je snimio, šta je napisao i motivišem izdavače da vrate njegova književna djela u naše knjižare - dodaje on.

Scenario, koji potpisuje Nenad Pavlović, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovom, pisan je po motivima iz nekoliko proznih djela Živojina Žike Pavlovića, koji je iza sebe ostavio više od 30 književnih izdanja, od kojih su dva romana ovjenčana i NIN-ovom nagradom.

- Žika je uvijek pravio razliku između svog filmskog i književnog stvaralaštva i znao je da nije lako pretvoriti jednu pripovijetku ili roman u filmski scenario. On jeste adaptirao jednu svoju priču iz knjige "Zadah tela" u film i usput je dosta toga domaštao prilagođavajući je formi scenarija i filmskom trajanju - objašnjava Pavlović i dodaje da je i on bazirao svoj film na nekoliko motiva iz proze Živojina Pavlovića koje je kombinovao sa novim, originalnim elementima.

Film "Trag divljači" je priča o perspektivnom novinaru koji otkiva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina, izvještavajući o svirepom ubistvu u Јugoslaviji, krajem '70-ih godina. Radnja filma odvija se u izmišljenom gradu Vranovcu u istočnoj Srbiji, 1979. godine. Glavni likovi su Јugoslav, ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo, kao i Blagoje, potpukovnik Udbe pred penzijom. Putevi im se ukrštaju kada brutalno ubistvo u srpskoj varošici potrese jugoslovensku javnost.

- Žika je značajan broj romana i novela pisao o porodici Јotić iz Istočne Srbije i o izmišljenom gradu Vranovcu. To je saga o jednoj porodici koja počinje krajem 19. vijeka sa romanom "Lapot" i završava se sto godina kasnije u knjizi "Lov na tigrove" u kojoj se posljednjem članu porodice Јotić, Aljoši, gubi trag. Јa sam se oslanjao na junake koji su se provlačili u njegovim djelima, njihove međusobne odnose, a na sve to dodao sam svoju priču o ubistvu koja se dešava u gradu Vranovcu. Na taj način spojio sam elemente drame, međuljudskih odnosa, socijalnog miljea koji su karakteristični za "crni talas" sa krimi, triler žanrom koji je bliži današnjoj publici - tvrdi Pavlović.

Nenad Pavlović, kojem je ovo ujedno prvi cjelovečernji film, zapaža da se u odnosu na vrijeme kada je Pavlović pisao i radio nije mnogo toga promijenilo, zbog čega njegova djela ne gube na aktuelnosti.

- Teme, društvene okolnosti, politička situacija su isti, samo su drugi istorijski okviri - smatra on.

Glumačku ekipu predvode renomirana imena srpskog glumišta na čelu sa Radivojem Rašom Bukvićem, Predragom Mikijem Manojlovićem, Nadom Šargin, Uliksom Fehmiuom, Milenom Pavlović, Srdjanom Žikom Todorovićem i drugima.

- Dugo sam radio kao kasting direktor i tokom pisanja glavni ženski lik vidio sam u Nadi Šargin sa kojom imam divan odnos i čiji talenat i opus veoma poštujem. Mikija Manojlovića sam zamišljao kao starijeg UDBA-ša i on jeste druga glavna muška uloga u filmu. Raša Bukvić mi je takođe bio u glavi. Zaista sam prezadovoljan glumačkom podjelom. Ali i da imam samo Mikija Manojlovića, pa bih uživao u radu - priznaje reditelj.

Miki Manojlović koji u filmu igra bivšeg prvoborca, sada na veoma visokom položaju Državne bezbjednosti, naglašava da scenario prema djelima reditelja Pavlovića obećava veoma dubok i složen film, jer govori o više tema u isto vrijeme, a sama radnja počinje od maja 1945. godine.

- Ne znam dokle će nas odvesti ovaj izvrsni scenario sa ovako darovitim svijetom sa kojim mi je zadovoljstvo da sarađujem - kaže Manojlović i dodaje da je njegov lik specifičan, jer ima više problema i mnogo talenata, tako da je njegova uloga višestruka.

- Sam film nudi socijalni, politički, društveni i intimni nivo, zapravo jednu intimnu porodičnu dramu, čiji je svjedok novinar, koga tumači moj kolega Raša Bukvić, a njega ne zanimaju male vijesti, već on ima ambiciozne planove - objašnjava Manojlović.

Film će se snimati se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Beogradu i u okolini Zaječara u selu Vratarnica, u kojoj je Živojin Pavlović proveo djetinjstvo i o kojem je pisao u svojim djelima.

- Meni je posebno zadovoljstvo što ćemo snimati na tim imanju, u starinskoj kući u kojoj je on proveo svoje djetinjstvo, pored bora koji je poznat kao Žikin bor. Takvi detalji su neprocjenjivi - zaključuje Nenad Pavlović.

Film "Trag divljači" iz produkcijske kuće "Režim" Miloša Avramovića realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, kao i Potprograma MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa za podsticaj razvoja evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, a premijera se očekuje početkom naredne godine.