latinica  ћирилица
28/02/2021 |  16:19 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Kusturica: Ne vjerujem u dobre namjere Kostića, brišite me sa spiska

Reditelj Emir Kusturica saopštio je da je teška srca donio odluku da zahvali Odjeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u ovoj uglednoj ustanovi i zamolio brisanje njegovog imena i prezimena sa pomenutog spiska.
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Emir Kusturica (foto: Tanjug / Dimitrije Goll)

- Trebalo bi da budem i slijep kod očiju, pa da povjerujem kako osvetoljubivi /predsjednik SANU Vladimir/ Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju jezika i književnosti i kontrolu nad armijom akademika u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće - naveo je Kusturica.

On je u pisanoj izjavi za portal "Iskra" rekao da ovaj korak ne čini potcjenjujući istinu da su se stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za Srbiju.

- Јa sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar /što ne znači da nisam arhitekta, graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji/. Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, prema mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademici prije mene - istakao je Kusturica.

Kao treći razlog za ovu odluku, Kusturica je naveo da je Kostić u telefonskom razgovoru obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da ga predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem je postigao najveće rezultate.

- Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i cijelom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo djelo - pojasnio je Kusturica.

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj naglasio je da je četvrti razlog taj što ne vjeruje u dobre namjere Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije.

- Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije - poručio je Kusturica.