latinica  ћирилица
28/02/2021 |  17:40 ⇒ 17:46 | Autor: SRNA

Francuska: Pregovori zbog graničnih restrikcija

Francuska je saopštila da pregovara sa njemačkom Vladom da pokuša da izbjegne planirane putne restrikcije na granicama koje je najavio Berlin usljed zabrinutosti zbog širenja kovida u francuskom regionu Mozel.

Institut za zarazne bolesti "Robert Koh" saopštio je da oblast Mozel izaziva posebnu zabrinutost zbog širenje južnoafričkog soja virusa korona, te je Berlin nakon toga od utorka najavio putne restrikcije iz ovog regiona.

Јavni transport između Mozela i njemačkih pokrajina Rajnland-Palatinat i Zarland biće suspendovan, a oni koji dolaze automobilom iz Mozela moraće da imaju negativan test na virus korona.

Policija neće postaviti stalne granične kontrole, ali će nasumično provjeravati, saopštile su njemačke vlasti.

Francuski ministar za Evropu Klemon Bone rekao je za Radio "Frans Inter" da žali zbog odluke Njemačke.

- Razgovaramo sa njemačkim vlastima o tome ko je klasifikovao Mozel kao zonu u kjoj cirkulišu nove varijante virusa - rekao je on.

On je dodao da to implicira skoro zatvaranje granice, iako su htjeli da tako nešto izbjegnu za 16.000 pograničnih radnika u Mozelu.

- Pokušavamo da što više ublažimo ove mjere - rekao je Bone.

Njemačka je već uvela kontrole na granici sa Češkom i Austrijom i pokušava da izbjegne restrikcije na granici sa Francuskom.

Bone je naveo da mjere o kojima se razgovara sa njemačkom Vladom kako bi se izbjegle neposredne granične kontrole uključuju mogućnost da ljudi koji prelaze granicu pokažu negativan test na virus korona ne stariji od dva ili tri dana, umjesto samo 24 časa, te istakao kako se stvari kreću u dobrom smjeru.

Francuska ne želi da uvodi novu blokadu, ali je počela da pooštrava ograničenja na lokalnom nivou u mjestima kao što je Dankerk na sjeveru, i Nica na jugu.