latinica  ћирилица
28/02/2021 |  18:15 ⇒ 01/03/2021 | 08:28 | Autor: SRNA

Dodik: Veoma važna posjeta patrijarha Јasenovcu, gdje su Srbi mučenički stradali (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra veoma važnom posjetu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Јasenovcu, ako se ima u vidu činjenica je srpski narod u ovom mjestu mučenički stradao i da je istina o tome dugo skrivana.
Dodik sa patrijarhom Porfirijem u Manastiru Јasenovac - Foto: RTRS
Dodik sa patrijarhom Porfirijem u Manastiru ЈasenovacFoto: RTRS

Otkrivanje istine mora biti trajni zadatak svih nas kao i molitve za pomirenje, razumijevanje i miran suživot", rekao je Dodik novinarima nakon što je u Manastiru Јasenovac prisustvovao doksologiji koju je služio patrijarh Porfirije.

On je dodao da je impresioniran činjenicom da je dosta ljudi danas u Manastiru dočekalo Njegovu svetost.

Dodik je podsjetio da će Republika Srpska za obnovu manastira Јasenovac izdvojiti 100.000 KM.

- Republika Srpska pomoći će i izgradnju škole koja će biti istraživački centar, što je od nemjerljivog značaja - dodao je Dodik.

On je zahvalio vlastima Hrvatske, koje, kako je istakao, podržavaju obnovu objekata značajnih za srpski narod.

- Ovo je poseban dan i za mene i zato velika zahvalnost Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju za poziv i gostoprimstvo - zaključio je Dodik.

Patrijarh Srpski Porfirije služio je danas doksologiju u manastiru Јasenovac, a prisustvovali su, pored Dodika, i vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Osim svih njih, srpskog patrijarha je u manastiru, pored pravoslavnog, dočekalo i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.