latinica  ћирилица
28/02/2021 |  18:38 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Kapitalne investicije u Semberiji (VIDEO)

U posljednjih pet godina Vlada Republike Srpske u Semberiju uložila je 187,7 miliona KM, kroz infrastrukturne projekte, podršku privredi i poljoprivredi, plasiranje kredita preko IRB-a.
Kapitalne investicije, Semberija - Foto: RTRS
Kapitalne investicije, SemberijaFoto: RTRS

Sudeći po planiranim projektima isti trend biće nastavljen.

Da je Semberija bila među prioritetima Vlade Republike Srpske dokaz je izgradnja najsavremenije Opšte bolnice 2013. godine vrijednosti 36 miliona evra. Da Semberija ne može bez pomoći Vlade pokazalo se i danas, u doba korona krize što ne krije rukovodstvo ove ustanove.

Zlatko Maksimović, direktor Bolnice "Sveti Vračevi" ističe da je nabavljena PCR laboratorija, mobilni rendgen, ultrazvuk, 20 respiratora. Pored novčanih sredstava 654 hiljade KM su stigle u avgustu mjesecu za izgradnju kovid bolnice. Kada se sve sabere pomoć je iznosila oko četiri miliona KM.

Semberija je poljoprivredni kraj, zato i ne čudi podatak da je u 2019. godini u vidu podsticaja uloženo 14 miliona i 706 hiljada KM. U 2020. godini Vlada je pomogla sjetvu pšenice, proizvođače mlijeka i utovljenih svinja, izdvojila sredstva za regresirano gorivo kao i za kapitalne investicije. Ukupno 18 miliona i 724 hiljade KM.

U Semberiji se još vide tragovi poplava 2014. godine ali se zbog prvih obilnijih kiša više ne strahuje jer je od tada do danas uloženo preko 50 miliona KM u izgradnju i rekonstrukciju hidrotehničkih objekata.

Novu školu dobili su đaci u Mjesnoj zajednici Patkovača, ali i vrtić.

Po programu zapošljavanja i samozapošljavanja za Bijeljinu je u prošloj godini izdvojeno milion KM. Nisu zaboravljeni ni radnici u kulturi.

Desanka Trakilović iz hora Srbadija ističe da su na prijedlog srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, od Ministarstva prosvjete i kulture dobili sredstva u iznosu od 100 hiljada KM, pomoću kojih su pored opreme nabavili i klavir.

Јedan od najvećih projekata sa potpisom Vlade Republike Srpske biće izgradnja auto-puta Beograd - Bijeljina - Banjaluka.