latinica  ћирилица
28/02/2021 |  18:45 ⇒ 01/03/2021 | 08:02 | Autor: RTRS

Novi Grad - privrednici traže prekategorizaciju Graničnog prelaza (VIDEO)

Da li će granični prelaz Novi Grad - Dvor uskoro dobiti dozvolu za transport robe odlučivaće članovi Mješovite komisije za granične prelaze.
Granični prelaz Novi Grad - Foto: RTRS
Granični prelaz Novi GradFoto: RTRS

Privrednici iz Novog Grada i okolnih opština apeluju da se izvrši prekategorizacija prelaza kako bi se smanjili troškovi u poslovanju.

Već osam godina privrednici apeluju na nadležne da se izvrši prekategorizacija graničnog prelaza Novi Grad-Dvor.Oni koji svoje proizvode plasiraju na zapadnoevropsko tržište imaju dodatne troškove jer su prinuđeni da koriste prelaze za teretni saobraćaj koji su i stotinu kilometara udaljeni od Novog Grada.

Dragomir Kovačević prevoznik iz Novog Grada ističe da bi omogućavanje korištenja graničnog prelaza Novi Grad - Dvor za transport robe mnogo značilo jer je prevoznicima dozvoljen ulazak samo na granični prelaz Gradina odnosno Јasenovac.

- U mnogo čemu nas usporava i pravi nam veće putne troškove i kilometražu. Samim tim dosta otežava rad firmama i svim ostalim u okruženju - napominje Kovačević.

U dosadašnjim pregovorima predstavnici Hrvatske uslovljavali su da je neophodno obaviti rekonstrukciju mosta na Uni.Ipak, Miroslav Drljača načelnik opštine Novi Grad kaže da bi se pitanje prekategorizacije graničnog prelaza u Novom Gradu uskoro moglo naći na dnevnom redu Mješovite komisije za granične prelaze.

- Postoje intenzivni razgovori između Savjeta ministara i ministarstava iz Vlade Hrvatske vezano za ovaj granični prelaz. Ono što znamo da na sledećoj sjednici Mješovite komisije osim graničnog prelaza Svilaj biće rješavano i pitanje ovog graničnog prelaza - ističe Drljača.

Za rekonstrukciju mosta na Uni u Novom Gradu Savjet ministara BiH obezbijedio je 400.000 KM. Ipak, stav predstavnika Mješovite komisije iz Bosne i Hercegovine, kaže Drljača, jeste da se i prije same rekonstrukcije mosta omogući prevoz robe, kako bi se privrednicima olakšalo poslovanje.