latinica  ћирилица
28/02/2021 |  20:34 ⇒ 21:09 | Autor: SRNA

Linta: Razmišljati o novom Ustavu i povratku nadležnosti

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je građanima Republike Srpske 29 godina od donošenja Ustava koji je temelj državotvornosti, legaliteta i legitimiteta zapadne srpske države, te ocijenio da treba razmišljati o novom ustavu čiji bi cilj bio povratak nadležnost otetih poslije mijenjanja prvog ustavnog teksta.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je naveo da je usvajanjem Ustava 28. februara 1992. godine zaokruženo stvaranje Republike Srpske koja je bila izraz snažne volje srpskog naroda da živi u miru i slobodi.

- Srpski narod je bio prinuđen da slobodu i Republiku Srpsku brani u odbrambeno-otadžbinskom ratu od snaga koje su se zalagale da se stvori unitarna i antisrpska BiH - rekao je Linta.

On je posebno zahvalio srpskim poslanicima koji su imali viziju i hrabrost da 24. oktobra 1992. godine osnuju Skupštinu srpskog naroda u BiH čime je započeo proces stvaranja Republike Srpske.

Linta je podsjetio da je poslije završetka rata prvobitni ustavni tekst dosta puta mijenjan zbog antidejtonskih intervencija i brutalnih pritisaka visokih predstavnika i otimanja brojnih nadležnosti Republici Srpskoj u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravosuđa, finansija, poreske politike...

- Zbog toga je potrebno razmišljati o donošenju novog Ustava čiji cilj bi bio povratak otetih nadležnosti u skladu sa izvornim Dejtonskim sporazumom. Samo dosljedno poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma može biti garancija mira i stabilnosti i ključ opstanka BiH - naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, svako ko pokušava da ruši izvorni Dejtonski sporazum ruši BiH i destabilizuje region, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.