latinica  ћирилица
28/02/2021 |  20:35 ⇒ 23:13 | Autor: SRNA

Cvijanović: Postoji i funkcioniše zajedničko djelovanje Srpske i Srbije (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije i da je to možda najprirodnija veza u političkom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu, te da je ugodno znati da je uvijek moguće osloniti se na Srbiju.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je navela da je, u okviru cijelog niza konkretnih projekata i vidova saradnje, posebno važna činjenica da Srpska i Srbija već nekoliko godina zajednički obilježavaju određene značajne datume njihove prošlosti.

- Mislim da je to samo dodatni način da se više zbližimo, ali isto tako i da pokažemo koliko postoji i funkcioniše to naše zajedničko i djelovanje i jedinstvo - istakla je Cvijanović u obraćanju u kolažnoj emisiji, koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske.

Ona je naglasila da je za Republiku Srpsku važno da se Srbija razvija, jer su njeni snaga i moć uvijek garancija i za Republiku Srpsku da živi u miru i da može da se razvija i da ima nekoga na koga može da se osloni.

- Moram reći da je ugodno znati da uvijek imate Srbiju na koju možete da se oslonite. U brojnim situacijama Srbija je pomogla Republici Srpskoj na različite načine - rekla je Cvijanović.

Podsjetila je na realizaciju različitih projekata /koje je pomogla Srbija/, te dodala da je važno i međusobno političko razumijevanje.

- Važno je uvijek znati da možemo računati jedni na druge. Mislim da je to možda najveći politički, ali i neki ljudski i društveni kapital koji imamo u svojim rukama - rekla je Cvijanović.

Ponovila je da je veza Srpske i Srbije prirodna i da ne može biti prirodnija, te da je pitanje opredjeljenja da se to jača i u budućnosti.

- Naravno, imajući različite ambicije i planove da se integrišemo na svaki mogući način, da radimo zajedno i u sferi privrede, ali isto tako da sve što do sada imamo na zajedničkom terenu, ćemo produbljivati u budućnosti - rekla je predsjednica Srpske.

Istakla da je zaista srećna, prvo zato što vidi brojne uspjehe Srbije i što vidi da se Srbija pozicionirala ne samo kao najvažnija zemlja regiona, nego i kao zemlja koja može da parira i da prati neke današnje trendove u Evropi.

Cvijanović je dodala da je dovoljno osvrnuti se na situaciju u vezi sa vakcinama protiv virusa korona, te da u Srpskoj budu srećni i zadovoljni što je Srbija ta koja je stalno u vrhu evropskih zemalja koje uspijevaju da se najuspješnije bore i protiv virusa, ali i da obezbijedi svom stanovništvu ono što mnoge evropske zemlje i članice EU nisu uspjele.

Ona je rekla da je za Republiku Srpsku važna jaka Srbija, ali i da je isto tako sigurna da je za Srbiju važna i jaka i stabilna Republika Srpska.

- I zbog toga mi zajedno radimo i opredijeljeni smo da jačamo našu stabilnost, ali i da sve naše generacije koje će doći u budućnosti, i mi sami, razvijamo i stvaramo pretpostavke da se one razvijaju u miru i stabilnosti - rekla je Cvijanović.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDЈE.