latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:22 ⇒ 01/03/2021 | 08:49 | Autor: RTRS

U Srbiji obilježen Dan Srpske i 29 godina Ustava

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je na današnji dan, prije 29 godina. Dan Republike i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske, obilježeni su tradicionalnim prijemom u Beogradu, koji je priređen u formi televizijske emisije.
Obilježavanje - Foto: RTRS
ObilježavanjeFoto: RTRS

Emitovana je na RTRS, drugom programu RTS-a i programima 41 lokalne i regionalne televizije u Srbiji.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije i da je to možda najprirodnija veza u političkom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu, te da je ugodno znati da je uvijek moguće osloniti se na Srbiju. Cvijanović je navela da je, u okviru cijelog niza konkretnih projekata i vidova saradnje, posebno važna činjenica da Srpska i Srbija već nekoliko godina zajednički obilježavaju određene značajne datume njihove prošlosti.

- Mislim da je to samo dodatni način da se više zbližimo, ali isto tako i da pokažemo koliko postoji i funkcioniše to naše zajedničko i djelovanje i jedinstvo - istakla je Cvijanović u obraćanju u kolažnoj emisiji.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi Ustav Republike Srpske donesen u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku.
 
- Poslije odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima - rekao je Dodik večeras u obraćanju u emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

Prema njegovim riječima, to su bila veoma teška vremena.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDЈE.