latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:29 ⇒ 21:29 | Autor: SRNA

Crna Gora: Od utorka nove epidemiološke mjere

Za stanovnike opština Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Nikšić i Plužine od utorka, 2. marta, stupaju na snagu nove mjere zabrane izlaska sa tih područja da bi se spriječilo širenje virusa korona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Crna Gora (foto: Mondo) -
Crna Gora (foto: Mondo)

Ove mjere ne važe u slučajevima obavljanja redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, ostvarivanja zdravstvene zaštite, na osnovu medicinske dokumentacije, njege lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nisu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti.

Mjere ne važe u slučajevima putovanja studenata od mjesta prebivališta do sjedišta ustanove visokog obrazovanja, na osnovu potvrde te ustanove, odnosno uredno popunjenog i ovjerenog indeksa, održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

Mjere ne važe ni u slučaju prevoza poljoprivrednih proizvođača upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstava, uz rješenje nadležnih organa, kao i prevoza vlasnika poljoprivrednog zemljišta i članova njegovog porodičnog domaćinstva do mjesta u kojem se zemljište nalazi, radi obrade i proizvodnje hrane za sopstvene potrebe.

Nove mjere usvojila je Komisija za zaštitu stanovništva od virusa korona na prijedlog Instituta za javno zdravlje.

U opštinama Danilovgrad, Bar i Tuzi dozvoljava se rad privrednih društava i preduzetnika koji vrše ugostiteljsku djelatnost /restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti/.

Zabrane rada ugostiteljskih objekata i automata, osim u Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Herceg Novom, Kotoru i Ulcinju, uvodi se i u Plužinama, uz obavezu uklanjanja ili na drugi način onemogućavanja korišćenja mobilijara, tokom zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

Mjera stupa na snagu datumom objavljivanja u Službenom listu, odnosno od sutra.

Mjere će važiti do 10. marta.