latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:50 | Autor: SRNA

Klokić: Liderstvo Srbije u regionu znači stabilnost i za Srpsku

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je značaj da Srbija bude lider u regionu, jer to znači stabilnost za cijeli region, a samim tim i za Republiku Srpsku i BiH.
Zlatan Klokić - Foto: SRNA
Zlatan KlokićFoto: SRNA

- Znamo da su ovi prostori u nekom prethodnom periodu bili jako turbulentni, ali ako imamo jake političke ličnosti koje vode ove naše prostore, to će značiti dobru stabilnost za dalji period - istakao je Klokić u kolažnoj emisiji koja je kao svojevsrni TV-prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

On je rekao da su građani Srpske zahvalni Srbiji za sve što za njih radi i da svaki građanin Srpske ima veliku zahvalnost prema Srbiji i raduje ga svaki njen uspjeh na bilo kom planu - privrednom, ekonomskom, sportskom, kulturnom.

Klokić je rekao da je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije iz 2007. godine bio osnova za dalju razradu saradnje dvije republike.

Prema njegovim riječima, ta je podrška uvijek bila, ali unazad četiri do pet godina nikada nije bila značajnija i konkretnija, o čemu govore činjenice da je Srbija donirala Srpskoj više od 70 miliona evra što kroz podršku budžetu, što kroz razne projekte u svim gradovima i opštinama Srpske i šest u FBiH, sa većinskim srpskim stanovništvom.

- Svi su dobili sredstva koja su uložena u razne infrastrukturne projekte, koji su značili bolji život građana Republike Srpske, na čemu smo posebno zahvalni Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Ani Brnabić, koji su sve ove godine davali veliku podršku Srpskoj - rekao je Klokić.

Klokić je naveo da je više od 70 miliona evra Srbija dala Republici Srpskoj, od čega oko 20 miliona evra za zdravstvene institucije u Srpskoj u borbi protiv virusa korona, te dodao da se nešto više od sto projekata trenutno realizuje u Srpskoj, a oko 16 je u početnoj fazi.

Klokić je rekao da se najviše treba baviti pitanjima koja će doprinijeti ublažavanju posljedica koje je donijela pandemija virusa korona ne samo Srpskoj i Srbiji, nego i cijeloj ekonomiji u Evropi i svijetu.

- Bitno je da se borimo za svako radno mjesto u Republici Srpskoj. Kroz određene projekte i značajnu podršku koje je davala Srbija, mi smo imali određene aktivnosti kao start-ap za mlade preduzetnike, zatim je Vlada Srpske usvojila program podrške privrednim subjektima, program zapošljavanja koji realizujemo preko našeg fonda za zapošljavanje - naveo je on.

Klokić je rekao da i realizacija infrastrukturnih projekata znači mnogo bolji ambijent privredi, ali i bolji život građana.

- Ono u čemu jeste i Srbija lider, i u čemu joj zavidi ne samo čitav region, nego i čitava Evropa, jeste vakcinacija koju sprovodi Srbija. Mi smo zagledani u Srbiju i po tom pitanju i očekujemo podršku, koju smo i dobili, jer se naši zdravstveni radnici mogu vakcinisati u Srbiji. Zahvalnost rukovodstvu Srbije i na ovoj podršci Srpskoj - dodao je on.