latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:59 | Autor: SRNA

Cicović: Zajedničko obilježavanje praznika dokaz srpskog jedinstva

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je obilježavanje Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske isto važno u Srbiji kao i u Srpskoj, jer se u tim prilikama na najbolji način pokazuje koliko je srpski narod jedinstven.
Mlađen Cicović - Foto: Glas Srpske
Mlađen CicovićFoto: Glas Srpske

- Imamo šta reći, jer od najviših zvaničnika i Srpske i Srbije uvijek čujete da je najvažnije da mi u regionu dobro sarađujemo, da mi svoju budućnost vidimo u izuzetno uspješnoj regionalnoj saradnji, jer svi trenutni projekti koji su regionalnog tipa i koji se razmatraju, kao što je `mini-Šengen`, su došli iz našeg naroda - naglasio je Cicović.

Cicović je u kolažnoj emisiji ovim povodom, koja se emituje kao svojevrsni TV-prijem na RTRS-u i RTS-u, rekao da je saradnja Srpske i Srbije nešto što vrijedi pokazati, jer je prvi put situacija da zajedno i Srbija i Srpska definišu sve strateške projekte.

- Više nam se putevi ne razmimoilaze, putevi nam idu u istom pravcu i jednostavno to je nešto što sigurno garantuje budućnost našeg naroda na ovim prostorima - istakao je Cicović dodao da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji želi da na najbolji način podstakne saradnju dvije Republike i da puni doprinos tim odnosima.

On je naveo da je, zbog epidemije virusa korona, osmišljeno da ova dva značajna datuma ove godine svečano budu obilježena kroz kolažnu tv emisiju, u kojoj je pokazano sve što je Republika Srpska danas i što želi da bude u budućnosti.

Cicović je naglasio da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije koja je proteklih sedam godina na izuzetno visokom nivou.

- Imajući u vidu da budućnost našeg naroda zavisi od toga koliko ćemo kvalitetno uspjeti da uradimo sve što je naša obaveza, prije svega na očuvanju našeg nacionalnog identiteta, jezika, kulture, pisma, vjere, i koliko ćemo uspješno na najbolji način da predstavimo jedinstvo kulturnog, etničkog i jezičkog prostora, toliko će i naša budućnost na ovim prostorima biti izvjesna - istakao je Cicović.

On je podsjetio da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji sedmu godinu zaredom obilježava Dan Republike Srpske 9. januar i 28. februar, dan kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske, datume koji su izuzetno važni za Srpsku.

- Imajući u vidu činjenicu da je Republika Srpska 9. januara 1992. godine nastala u miru, potpuno je jasno da nam je izuzetno važan datum kada je donesen Ustav, jer tada je srpski narod u BiH pokazao potpuno zrelost, da želi da gradi Republiku Srpsku koja je pravno uređena, koja ima svoj Ustav - rekao je Cicović.

Cicović je podsjetio da je u petak, 26. februara, u Beogradu organizovana tribina o izazovima kojima je trenutno izložena Republika Srpska, a na kojoj su učestvovali eminentni politički analitičari iz Srpske, Srbije i svijeta.