latinica  ћирилица
01/03/2021 |  08:06 ⇒ 08:07 | Autor: TANЈUG

Rodna kuća Ive Andrića uskoro otvara vrata za turiste

Rodna kuća Ive Andrića u Travniku prošla je kroz glavnu fazu restauracije, a u toku su finalni radovi uređenja pratećeg objekta nakon čega će, kako je predviđeno, početkom aprila ponovo otvoriti vrata za turiste.
Kuća Ive Andrića - Foto: RTRS
Kuća Ive AndrićaFoto: RTRS

S obzizirom na to da je zub vremena na rodnoj kući Ive Andrića u Travniku nanio određene štete, privrednik i direktor Fabrike mašina GS-TMT Novi Travnik Snježana Kopruner, odlučila je da donira sredstva, kako bi kuća nobelovca mogla da bude obnovljena i otvorena za turiste, ali i za stalnu muzejsku postavku.

Direktor Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić rekla je da su radovi na rekonstrukciji objekta još u toku i da je u pitanju veliki projekat.

Ona je rekla da je zamišljeno da ova ustanova bude oaza u koju će svraćati ljubitelji dobre knjige, gdje će posjetioci u kafeteriji moći na miru da pročitaju nekoliko stranica knjige koju su kupili ili samo uzeli da pregledaju u knjižari i autentičnoj travničkoj suvenirnici “Dram radosti“, nazvanoj po Andrićevoj rečenici iz pripovijetke “Čaša“ koja glasi: “U Bosni se dram radosti dušom plaća!“.