latinica  ћирилица
01/03/2021 |  09:41 ⇒ 09:42 | Autor: TANЈUG

Iran odbio razgovor sa SAD o nuklearnom sporazumu

Iran je odbacio održavanje neformalnog sastanka sa SAD i tri evropske sile o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine koji je ogranicavao njegov program nuklearnog razvoja sa ciljem da ga spriječi u razvoju nuklearnog oružja.
Odnosi SAD i Irana (foto: oiac.org) -
Odnosi SAD i Irana (foto: oiac.org)

Teheran je saopštio da prije održavanja razgovora nova američka administracija predsjednika DŽoa Bajdena prvo mora da ukine jednostrane ekonomske sankcije SAD protiv Irana, javio je Glas Amerike.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da “uzimajući u obzir nedavne akcije i izjave“ SAD, Britanije, Francuske i Njemačke, “Iran ne smatra da je vreme za održavanje neformalnog sastanka sa tim zemljama“, koji je predložio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

Iran je saopštio da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu.

Portparol Bijele kuće je izrazio razočaranje odgovorom Irana, ali je rekao da su SAD spremne da se “ponovo uključe u značajnu diplomatiju kako bi postigle uzajamno vraćanje u skladu sa obavezama iranskog nuklearnog sporazuma“.

Vašington će se konsultovati sa ostale četiri stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija – Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Rusijom – plus Njemačkom, o najboljem putu naprijed, rekao je portparol Bijele kuće.

Bivši americki predsjednik Donald Tramp povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, ali je Bajden tokom predsjedničke kampanje bio protiv Trampa po ovom pitanju i otkako je preuzeo dužnost rekao je da želi da se pridruži tom paktu koji uključuje i Rusiju i Kinu.