latinica  ћирилица
01/03/2021 |  09:55 ⇒ 09:55 | Autor: SRNA

Vulić: Sarajevo slavi početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je 1. mart početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba, a obilježavanje tog datuma u Federaciji BiH kao "dana nezavisnosti" je najgora vrsta provokacije i uvrede ne samo za sarajevske Srbe, već za cjelokupni srpski narod.

Vulićeva je istakla da Sarajevo danas slavi što u tom gradu nema Srba i to im je, nažalost, praznik i najveće dostignuće.

- Na današnji dan 1992. godine, ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je bila inicijalna kapisla za građanski rat u BiH. Svako pominjanje 1. marta u BiH Srbe podsjeća na početak tragičnog ratnog sukoba - istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da je Sarajevo danas gotovo etnički očišćeno od Srba i postalo grad u kojem Srbi nemaju pravo na život iako su tu rođeni, odrasli, radili i gradili.

Vulićeva je podsjetila da je 1. marta održan i referendum o nezavisnosti BiH na kojem je oko 62 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz SFRЈ i donesena je neligitimna odluka protiv srpskog naroda i njegovih interesa.

- Obilježavanje ovog crnog datuma za nas iz Republike Srpske je ne samo neprihvatljivo, već i suludo. Slaviti smrt, ubijanje, paljenje je morbidno. Zato je sigurno i da do zakona o praznicima u BiH nikad nećemo doći, nikad nećemo imati jedinstvene praznike u BiH, jer Bošnjaci slave činjenicu da su Srbe iz Sarajeva protjerali, što im je dugročno cilj da urade i na cijeloj teritoriji BiH - naglasila je ona.

Vulićeva je istakla da je 1. mart za sve Srbe dan kada se sa tugom sjećaju svirepog ubistva nevinog srpskog svata na Baščaršiji, što je označilo i početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba.

U Federaciji BiH danas se obilježava "dan nezavisnosti", a u Republici Srpskoj 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene.