latinica  ћирилица
01/03/2021 |  11:40 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

Lajčak: Kada će biti nastavljen dijalog?

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je da tokom posjete Beogradu i Prištini želi da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

- Nije tajna da EU očekuje nastavak dijaloga i da je i za Beograd i za Prištinu dijalog nezaobilazan na EU putu. EU je tu, spremni smo da dovedemo dva lidera u Brisel i sada je pitanje kada će to da se desi. Na to želim da čujem odgovor tokom posjete - rekao je Lajčak za Tanjug.

Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi sa takozvanim non-pejperom koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlasti, Lajčak je objasnio da EU ne radi po principu ultimatuma, već je "tu da pomaže".

- Postoji prostor za normalizaciju odnosa i postoji prostor za postizanje sporazuma koji će da riješi sva otvorena pitanja i ubrza evropske puteve Srbije i samoproglašenog Kosova - kaže Lajčak.

On navodi da je cilj da se postigne sveobuhvatan sporazum koji će riješiti sva otvorena pitanja između dvije strane uključujući i "dogovore o novim pitanjima", ali i već postignute dogovore koji još nisu primijenjeni kao što je formiranje zajednice srpskih opština.

- Garanti tog sveobuhvatnog sporazuma biće dvije strane i EU. Postojaće mehanizam koji će redovno da kontroliše ispunjavanje svih dogovora iz sveobuhvatnog sporazuma. Sporazum nije kraj evrointegracionog puta već kraj važne etape nakon koje će napredak na evropskom putu zavisiti od ispunjavanja dogovorenog - naveo je Lajčak.