latinica  ћирилица
01/03/2021 |  11:51 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

U Srpsku stiglo 20.000 ruskih vakcina (VIDEO)

U Republiku Srpsku danas je stigao drugi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona "Sputnjik".
Stigle vakcine -
Stigle vakcine

Vakcine su dočekali predsjednik Vlade Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić pojasnio je da je stigla prva komponenta, a prema informacijama, sljedeće sedmice će stići i druga komponenta ove vakcine.

Resorni ministar je istakao da sa ovim Republika Srpska ulazi u masovniju vakcinaciju, s ciljem da se što brže vakciniše što je moguće veći broj lica.

- Nadam se da ćemo krajem sedmice krenuti u korištenje ovih doza, a revakcinacija ide minimalno 21 dan nakon vakcinacije - objasnio je Šeranić.

Do sada su, tvrdi Šeranić, 2.626 lica vakcinisana u Srbiji i 970 lica u Republici Srpskoj, što je ukupno oko 3.500 lica.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je danas da Republika Srpska i njene institucije ispunjavaju svoja obećanja.

U narednom periodu očekuje se da Republici Srpskoj budu isporučene i preostale naručene doze vakcina i da se sprovede imunizacija i zaštiti zdravlje stanovništva od zaraze virusom korona.

Po dobijanju odobrenja za upotrebu vakcine, planirano je da se nastavi sa sprovođenjem imunizacije protiv virusa korona, a u skladu sa Planom vakcinacije u Republici Srpskoj kojim je predviđeno da prioritetno budu vakcinisani zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih lica, stanovništvo starije životne dobi, osobe sa hroničnim oboljenjima, kao i roditelji djece sa posebnim potrebama.