latinica  ћирилица
01/03/2021 |  11:56 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Šeranić: Stigla prva komponenta vakcine za 20.000 osoba (VIDEO)

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je u Srpsku stiglo 20.000 doza ruske vakcine "Sputnjik".
Alen Šeranić -
Alen Šeranić

Pojasnio je da je stigla prva komponenta, a prema informacijama, a u narednom periodu će stići i druga komponenta ove vakcine.

Istakao je da će vakcina biće namijenjena za zdravstvene radnike i staračke domove.

Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koordinisaće cijeli proces, zajedno sa zdravstvenim ustanovama.

- I ova doza po interventnom uvozu mora ići u kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će vakcina biti spremna za upotrebu i biće distribuisana zdravstvenim ustanovama - poručio je Šeranić.

Resorni ministar je istakao da sa ovim Republika Srpska ulazi u masovniju vakcinaciju, s ciljem da se što brže vakciniše što je moguće veći broj lica.

Šeranić je naglasio da bi prema najavama u toku naredne sedmice trebalo da dođe i druga komponenta, te da su to stvari koje se dogovaraju sa proizvođačem.

- Nadam se da ćemo krajem sedmice krenuti u korištenje ovih doza, a revakcinacija ide minimalno 21 dan nakon vakcinacije - objasnio je Šeranić.

Do sada su, tvrdi Šeranić, 2.626 lica vakcinisana u Srbiji i 970 lica u Republici Srpskoj, što je ukupno oko 3.500 lica.

Kad je riječ o vakcinama iz sistema "Kovaks", Šeranić je naveo da je za sutra u 13.00 časova predviđeno da se održi sastanak sa predstavnicima kompanije "Fajzer".

- Za "Kovaks" je značajan prvi kvartal 2021. godine, odnosno u martu bi trebalo da dođu određene količine iz ovog sistema nabavke. Očekujem da će Kovaks odgovoriti našim zahtjevima, jer smo na vrijeme ispunili sve naše obaveze, te ne vidim razloga da se to ne realizuje - rekao je Šeranić.