latinica  ћирилица
01/03/2021 |  12:04 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Višković: Srpska i njene institucije ispunjavaju svoja obećanja (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je danas da Republika Srpska i njene institucije ispunjavaju svoja obećanja.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je dočekao u Banjaluci dolazak 20.000 ruskih vakcina.

Istakao je da očekuje da će do kraja marta u Srpsku biti dopremljena prva isporuka od ukupno 100.000 ruskih vakcina.

- Svjesni smo problema koje imaju proizvođači i ostali. Prema tome, mi ćemo sukcesivno dobijati vakcine - izjavio je Višković..

Višković kaže da niko nije u javnosti tvrdio da će do kraja marta u Srpsku doći 400.000 doza tih vakcina iako su plaćene.

- Platili smo i vakcine u okviru "Kovaks" mehanizma iako ja u taj sistem ne vjerujem i više nisam ni zainteresovan za saradnju sa njima i za njihovu isporuku. Ako ne ispune svoje obaveze, mi imamo način zaštite interesa Srpske - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, pravni mehanizmi zaštite Srpske od "Kovaks" mehanizma predviđeni su zakonom, a među njima je svakako tužba protiv onih koji nisu ispunili svoje obaveze.

Višković je istakao da će se vakcinisati ruskom ili kineskom vakcinom, ali da pošto je ranije prebolovao kovid 19 ne bi bilo korektno da žuri sa tim.

Premijer Srpske navodi da to može uraditi i danas ako to nekome nešto znači, ali da je bitno da se što više građana vakciniše.

- Ovo je prva komponenta, a u narednim danima očekujemo i drugu komponentu - istako je Višković i dodao da nije čekano na Kovaks sistem kome je uplaćeno za 400.000 doza, ali se pregovori se i dalje nastavljaju.

On je dodao da je sa Rusima potpisan okvirni ugovor na 1,2 miliona doza vakcina jer niko ne zna do kada će se vakcinacija morati vršiti i da li će morati da ide drugi ili treći krug vakcinisanja.

- Struka kaže da i kad primite vakcinu zaštićeni se na neki način od šest mjeseci pa do godinu dana, zavisno od proizvođača. U ovom momentu ne znamo do kada će pandemija virusa korona da traje na ovim prostorima i morali smo preduzeti sve potrebne mjere da obezbijedimo dovoljno vakcina - naveo je premijer Srpske.

On je pozvao građane Srpske da se vakcinišu, podsjetivši da je imunizacija na dobrovoljnoj bazi i besplatna.