latinica  ћирилица
01/03/2021 |  12:31 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Tramp: Bajden će povećati američku zavisnost od nafte iz inostranstva

Postoji mogućnost da će se tokom mandata administracije američkog predsjednika DŽozefa Bajdena povećati zavisnost SAD od nafte iz inostranstva, izjavio je bivši predsjednik SAD Donald Tramp.

On je na konferenciji konzervativaca u Orlandu predvidio da bi cijena energije u SAD mogla porasti.

- Pod radikalnom politikom demokrata cijene benzina su već porasle za 30 odsto od izbora i dostići će pet, šest ili sedam dolara, čak i više. Uživajte u tome kada idete na pumpu - rekao je Tramp.

Tramp je tokom govora kritikovao odluku Bajdenove administracije da se vrati u Pariski sporazum o klimatskim promjenama, tvrdeći da je takav postupak upropastio njegove napore da pretvori SAD u energetski nezavisnu zemlju, javio je "Sputnjik".

- Sada ćemo se za naftu oslanjati na Rusiju i Bliski istok. Bajdenova politika je velika pobjeda za druge zemlje koje proizvode naftu i veliki gubitak za SAD - upozorio je Tramp.

Osim toga, bivši predsjednik SAD izjavio je da bi demokrate mogle da prouzrokuju "energetsku katastrofu" za Ameriku, podsjećajući na nedavni prekid isporuke struje u Kaliforniji i "katastrofu vjetrenjača", koja se dogodila usljed loših vremenskih uslova.

Tramp je istakao da je energija koju proizvode vjetar i sunce skuplja od prirodnog gasa, da nije neophodno ekološka i da postoji nedostatak kapaciteta za potrebe američkih fabrika.