latinica  ћирилица
01/03/2021 |  15:16 ⇒ 15:17 | Autor: SRNA

U Srbiji u januaru 75 odsto manje stranih turista

U Srbiji je u januaru boravilo 26.677 stranih turista, što je za 75 odsto manje od istog mjeseca lani, dok je domaćih turista bilo 104.909, odnosno za osam odsto manje nego na početku 2020. godine, saopšteno je danas iz Turističke organizacije Srbije.
Provedi odmor u Srbiji - Kopaonik - Foto: TANЈUG
Provedi odmor u Srbiji - KopaonikFoto: TANЈUG

Stranih turista je, tradicionalno, najviše bilo u Beogradu, ali je vidljiv znatan pad od 65 odsto kada je riječ o broju ostvarenih noćenja u odnosu na januar 2020. godine.

Osim prijestonice, strani turisti su u najvećoj mjeri boravili na Kopaoniku i Zlatiboru, te u Novom Sadu, Subotici i Vrnjačkoj Banji.

Od stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Kine, ali ih je 33 odsto manje nego na početku 2020. godine.

Slijede turisti iz Turske, Rusije i BiH.

Domaći turisti najviše su boravili u planinskim mjestima, u kojima je ostvareno 61 odsto od ukupnog broja noćenja, dok je banjskim mjestima pripalo 17 odsto od ukupnog broja noćenja domaćih turista.

Osim toga, planinska mjesta bilježe za 16 odsto više turista u odnosu na početak 2020. godine.

Domaći turisti najviše su boravili na Kopaoniku, zatim na Zlatiboru, a slijede Beograd, Vrnjačka Banja, Divčibare, Stara planina, Sokobanja i Tara.

Sokobanja je destinacija u Srbiji sa najvećim porastom broja noćenja domaćih turista, sa ostvarenih čak 33 odsto više noćenja od istog lanjskog perioda, a slijede Kopaonik, Zlatibor i Stara planina.