latinica  ћирилица
01/03/2021 |  16:47 | Autor: SRNA

Savčić: Bez istine nema pomirenja i budućnosti BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da se Bošnjaci plaše istine o proteklom ratu u BiH i događajima u Srebrenici, ali da bez istine o tome nema pomirenja niti budućnosti BiH.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Reagujući na pozive člana Predsjedništva BiH Željka Komšića upućene međunarodnoj zajednici s ciljem nametanja zakona o negiranju genocida, ali i zakona o posebnom statusu Srebrenice, Savčić je pozvao Komšića da pronađe bar jedan stenogram sa sjednica Narodne skupštine Republike Srpske tokom rata gdje se govori i planira bilo kakva aktivnost protiv nesrpskog stanovništa.

- Neka kaže i pokaže to, a ne da kao sarajevski "šibicar" izlazi sa pričom kako njima odgovara - istakao je Savčić.

Savčić je naveo da se Bošnjaci plaše istine i da zato žele da prekinu svaki rad i aktivnost na dokazivanju istine. "Oni Srebrenicu žele da proglase dogmom gdje je utvrđena istina po njihovom i da je više ne treba dokazivati. To je takva laž, mi svaki dan saznajemo na koji način su ti ljudi stradali", istakao je Savčić.

Savčić je napomenuo da su Bošnjaci ponizili borce takozvane Armije BiH stavljajući ih u situaciju da nisu bili borci i da su se predali.

- Neka pogledaju koliko ih je poginulo u proboju i zašto to ne priznaju svojim borcima koji su ginuli u borbenim dejstvima - ističe Savčić.

Prema njegovim riječima, mnogo toga je usmjereno na to da se istina nikada ne sazna, a kada je polako počela da izlazi iz velikih zemalja, kao što su Velika Britanija, SAD, onda bi oni da donesu zakon da zabrane Srbima da o tome pričaju.

On je podsjetio da su tako zabranili Srbima poslije Drugog svjetskog rata da govore o svojim žrtvama.

- Skoro ništa nismo znali šta se dešavalo u Јasenovcu, Garavicama, Brodu na Drini, Јadovnom, Prebilovcima... Zbog lažnog bratstva i jedinstva i lažne građanske države, a danas žele da ćutimo da se ne bi utvrdila istina - zaključio je Savčić.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je nalaze svog "istraživačkog projekta" o detaljima rasprava i odluka Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je tim povodom pozvao na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, zakonom koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

On očekuje da međunarodna zajednica nametne neka od pomenutih rješenja.