latinica  ћирилица
01/03/2021 |  19:10 ⇒ 02/03/2021 | 08:03 | Autor: RTRS

Počinje masovna vakcinacija u Srpskoj; Stiglo 20.000 doza ruske vakcine (VIDEO)

U Republiku Srpsku stiglo je 20.000 doza ruske vakcine za 20 hiljada lica. I ova isporuka vakcina namijenjena je za vakcinisanju zdravstvenih radnika i zaposlenih u socijalnim ustanovama za stare. Dio koji preostane biće usmjeren prema opštoj populaciji i to starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima. Ova serija vakcina trebal bi da bude u upotrebi krajem sedmice!
Stigle vakcine -
Stigle vakcine

I ove doze ruskih vakcina takođe su dopremljene po interventnom uvozu i one moraju ići na kontrolu u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva.nakon toga kreće distribucija prema zdravstvenim ustnovama.

- I ova doza po interventnom uvozu mora ići u kontrolu kvaliteta serije u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega će vakcina biti spremna za upotrebu i biće distribuisana zdravstvenim ustanovama - naglašava Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Do sada je vakcinisano ruskom vakcinom u Srpskoj i vakcinama u Srbiji oko tri i po hiljade zdravstvenih i radnika u socijalnim ustanovama za stare. Doze koje su stigle kada se zaokruži ta prioritena grupa ide se prema masovnoj vakcinaciji za koju je završena i obuka zdravstvenih radnika.

- Riječ je o 20.000 doza prve komponenete za 20.000 osoba, tako da imamo najave da će u bliskom periodu stići druga komponenta za revakcinaciju. To je sličan princip kako radi i Srbija. Cilj je što prije krenuti u vakcinaciju, a da nakon toga dolaze one količine potrebne za revakcinaciju - dodao je Šeranić.

Kada je u pitanju kovaks program nabavke vakcina,za sutra je najavljen sastanak sa predstavnicima Fajzera koji žele da se uvjere u vjerodostojnost podataka koje nudi BiH,iako su sve obaveze ispunjene.

- Za "Kovaks" je značajan prvi kvartal 2021. godine, odnosno u martu bi trebalo da dođu određene količine iz ovog sistema nabavke. Očekujem da će "Kovaks" odgovoriti našim zahtjevima, jer smo na vrijeme ispunili sve naše obaveze, te ne vidim razloga da se to ne realizuje - rekao je Šeranić.

Srpska sa Ruskom Federacijom ima okvirni ugovor za milion i 200 hiljada doza vakcina jer se još ne zna koliko traje imunitet na virus korona nakon vakcinacije,pa su neophodne i dodatne doze.U Srpskoj vakcina protiv virusa korona je dobrovoljna i besplatna.