latinica  ћирилица
02/03/2021 |  08:21 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Novi pokušaj razvlašćivanja Srpske

Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Ustavnom sudu BiH, u kojoj traže ispitivanje ustavnosti Zakona o šumama, koji je Srpska donijela 2020. godine, pokušaj je razvašćivanja Srpske na svim nivoima, smatra profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović.
Amblem Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Amblem Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Prema njegovim riječima, prethodna iskustva govore da se može očekivati da Ustavni sud ovu apelaciju prihvati.

- Takve odluke ne treba da se dešavaju, jer prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, šume i ostalo zemljište pripada 49 odsto Republici Srpskoj i o tome nema razgovora - rekao je Popović za Glas Srpske.

On je dodao da je Dejtonski sporazum - međunarodni sporazum, te da je u hijerarhiji viši u odnosu na bilo koju odluku Ustavnog suda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković istakao je da ovakav potez delegata nije neočekivan jer bošnjački političari ne odustaju od prakse da u saradnji sa stranim faktorom utiču i mijenjaju ustavno uređenje BiH.

- Ranije su to radili preko nametnutih odluka visokog predstavnika, a danas preko Ustavnog suda. I jedno i drugo nisu akti demokratije, jer znamo da se zakoni donose u parlamentu - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, BiH je zemlja u kojoj se stvari moraju riješiti dogovorom i konsenzusom, a ovakvi potezi Bošnjaka ugrožavaju pomirenje.