latinica  ћирилица
02/03/2021 |  08:49 ⇒ 08:53 | Autor: SRNA

"Stimulativne kazne teroristima"

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da se u BiH donose stimulativne presude ratnicima Islamske države koji su otišli iz BiH, pa su se nakon sloma te terorističke organizacije vratili kući.
Rat - Foto: AFP
RatFoto: AFP

- Danas u BiH ima na stotine terorista povratnika iz Sirije. Јedan dio vehabija je osuđen na minimalne kazne od godinu dana zatvora i oni su već na slobodi, gdje obučavaju nove snage. Zanimljivo je da se niko ne bavi temom šta su ti teroristi radili u Siriji i ne traže se podaci o njihovom djelovanju od stranih službi ili sirijske vojske - rekao je Galijašević za Večernje novosti.

On je dodao da se da se zbog tih propusta na stotine obučenih terorista slobodno šeta po BiH.

Galijašević navodi da je procjena stranih službi da je samo u Siriji bilo oko 500 državljana BiH koji su ratovali na strani Islamske države.

- Njih stotine se vratilo u BiH - istakao je Galijašević.

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da već godinama unazad SDA i Sarajevo vješto minimiziraju problem terorizma koji ima BiH.

- Po cijelom svijetu u terorističkim akcijama imamo teroriste iz BiH. O oružju iz BiH koje se pojavljuje u mnogim zemljama u rukama terorista da ne govorimo. Bošnjaci drže čitav bezbjednosni sektor BiH i vješto manipulišu međunarodnom zajednicom tvrdeći da u BiH nema terorista - naglasila je Majkićeva.

Hamza Labidi nedavno je pred Sudom BiH osuđen na godinu dana zatvora kao povratnik iz Sirije, gdje je bio terorista i član Islamske države.