latinica  ћирилица
02/03/2021 |  14:43 | Autor: SRNA

Golić: Nastavak radova na povećanju energetske efikasnosti

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će biti nastavljeni radovi na povećanju energetske efikasnosti kada je riječ o više fakultetskih i drugih objekata Univerziteta u Banjaluci.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je danas na sastanku u Banjaluci obavijestila predstavnike banjalučkog univerziteta da se privode kraju radovi na povećanju energetske efikasnosti na banjalučkom Ekonomskom fakultetu, a riječ je o zamjeni fasadne stolarije i bravarije, postavljanju termostatskih ventila i pumpe u sistemu grijanja, kao i rekonstrukciji zajedničke podstanice u kompleksu te visokoškolske ustanove.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je Golićeva naglasila da se radovi realizuju u okviru druge faze projekta "Energetska efikasnost" i da će u ovoj godini na isti način biti saniran objekat koji koriste Tehnološki, Mašinski i Šumarski fakultet.

- Takođe, za ovu godinu planirani su i radovi na energetskom utopljavanju zgrade Rektorata i objekta Stomatološkog fakulteta. Ukupna vrijednost opreme i radova na navedenim objektima je oko 1,4 miliona KM, a planirano je da se njihov najveći dio izvodi tokom ljetnjeg raspusta, kako se ne bi ometao redovan nastavni proces - navela je Golićeva.

U okviru saradnje između projekta "Energetska efikasnost", koji implementira Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i projekta "Zeleni ekonomski razvoj"  koji implementira UNDP, planirano je da se na energetski saniran objekat banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta postave solarni paneli, čime bi se dodatno smanjili troškovi za energiju, ali i emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Sastanku u kabinetu Golićeve, na kome je razgovarano i o različitim mogućnostima saradnje resornog ministarstva i akademske zajednice, prisustvovali su i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić i pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj Miloš Јokić.