latinica  ћирилица
02/03/2021 |  15:58 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Promovisana multimedijalna knjiga "Progovori da vidim ko si"

U Doboju je promovisana multimedijalna knjiga "Progovori da vidim ko si", Slobodana Roksandića, čije su objavljivanje podržala ministarstva prosvjete Srbije i Republike Srpske, a u Srbiji je akreditovana i kao dodatno nastavno sredstvo za predmet Srpski jezik i književnost za osnovne i srednje škole.
Doboj, promocija knjige - Foto: SRNA
Doboj, promocija knjigeFoto: SRNA

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je novinarima da će knjiga biti korištena kao dodatno sredstvo u nastavi srpskog jezika i da je pogodna za učeničku dob od trećeg razreda osnovne škole, pa zaključno sa četvrtim razredom srednje škole.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Dejan Kerleta je rekao da je knjiga premijerno predstavljena u Doboju i da od danas kreće njena distribucija u svih 20 knjižara Zavoda širom Republike Srpske.

Komunikolog Slobodan Roksandić rekao je da se prezentovanje, javni nastup i usmeni izraz kulture govora uče u osnovnoj školi, te upozorio da mladi danas nisu svjesni značaja rada na usmenom izrazu.

On je ukazao na potrebu da se definiše ko oblikuje naše govorne navike i istakao značaj koji treba da imaju roditelji, prosvjetni radnici i mediji.

Roksandić je pojasnio da kultura govora, između ostalog, podrazumijeva razgovjetnost, dinamiku, izražajnost, bijeg od monotonije, eliminaciju poštapalica, tuđica i skraćenica, očuvanje i njegovanje srpskog jezika, ali i neverbalnu komunikaciju.

Osnivač Udruženja "Izražajnost" iz Beograda glumac Milan Bosiljčić izrazio je žaljenje što se vještine lijepog govora temeljno izučavaju samo na akademijama umjetnosti, dok drugdje veoma površno.

- Prosvjetni radnici spadaju u kategoriju vokalnih profesionalaca, isto kao voditelji i spikeri, jer glas i govor se koristi kao osnovno sredstvo za rad, a, nažalost, ne njeguju svoj glas - naveo je Bosiljčić.

On je rekao da su sproveli anketu na uzorku od više od 8.500 prosvjetnih radnika iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske od kojih je 97 odsto istaklo da je kultura govora važna u obrazovnom sistemu, ali da joj se pridaje vrlo malo pažnje.

Knjiga je predstavljena u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, u organizaciji Ekonomske škole Doboj i u saradnji sa Gradskom upravom, Udruženjem "Izražajnost" i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Vukosava Sofrenić podsjetila je da je ova knjiga predstavljena u okviru Karavana kulture govora koji je u Doboju održan krajem septembra prošle godine.

Knjiga "Progovori da vidim ko si" sadrži više od 20 audio i video-lekcija, a pomoću kju-ar kodova čitaoci pokreću jedinstvenu onlajn platformu na kojoj se nalaze vježbe i tekstovi koji prate lekcije.

Čitalac može da testira usmeno izražavanje tako što će snimiti svoju audio vježbu, poslati je imejlom i dobiti od autora jasne smjernice za dalje usavršavanje.