latinica  ћирилица
02/03/2021 |  16:09 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Obećana pomoć Srbije stigla u BiH (VIDEO)

Prije samo koji dan obećana pomoć Republike Srbije, stigla je u BiH. Kontigent od 10.000 doza "AstraZeneka" vakcine, namijenjenih Federaciji BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je lično predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i članovima Šefiku DŽaferoviću i Željku Komišiću.
Čalnovi Predsjedništva i Vučić - pres konferencija - Foto: SRNA
Čalnovi Predsjedništva i Vučić - pres konferencijaFoto: SRNA

Uz zahvalnost domaćina i mnoštvo poruka solidarnosti i bolje saradnje, Vučić je obećao da ovo neće biti jedina isporuka, a da BiH može da bira koje vakcine želi od onih kojima Srbija raspolaže. Kraći sastanak na sarajevskom aerodromu, rezultirao je dogovorom o zajedničkom ekonomskom samitu Srbije i BiH najavljenim za početak ljeta u Beogradu.

Dok Srpska počinje masovnu imunizaciju, prve vakcine stigle su i u Federaciju BiH. Namijenjene prvenstveno zdravstvenim radnicima angažovanim u crvenoj, kovid zoni. Tamo gdje je zakazala moćna Evropska unija i globalni mehanizmi, ispoljena je komšijska, srpska solidarnost.

- Јa sam srećan ako ćemo time da spasemo pet, 10 ili 20 života. To je važna i velika stvar - istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Uz podsjećanje da je zahvaljujući Srbiji oko 3.500 zdravstvenih radnika iz Srpske već vakcinisano, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik zahvalio je Vučiću i na donaciji Sarajevu i Federaciji.

- Srbija je to mogla da upotrijebi za svoje građane. Ali upravo odnos koji se vidi vezano za Makedoniju, Crnu Goru pa evo i za BiH u cjelini svakako na najbolji mogući način govori o politikama koje se vode u Srbiji - naglasio je Dodik.

I Željko Komšić i Šefik DŽaferović, uz zahvalanost Srbiji i njenom predsjedniku na donaciji trenutno najtraženijih bočica na planeti, obećali su i pozitivan pomak u odnosima BiH i Srbije ali i zapadnog Balkana.

- Zahvalnost predsjedniku Vučiću i Srbiji na ovoj pomoći, ja znam da će to izazvati različite komentare zajedljive, pohvale, kritike,Ako samo spasi jedan život nekome u BiH, sve vrijedi - istakao je Komšić, a slično je rezonovao i Željko Komšić:

- Јedanputa moramo da krenemo sa relaksacijom ukupnih odnosa. Ljudi odlaze i iz BiH i iz Srbije, odlaze u bolje uređenije sisteme. Krajnje je vrijeme da inenziviramo naš dijalog. Dosta je više tenzija. Dosta je više jalovih rasprava - poručio je Komšić.

No tenzije, uobičajene sarajevske, ponovo su pokrenule lavinu u pokušaju minimiziranja i pristiglog dara i dobrih namjera Srbije. Najdalje ili najniže, otišla je DŽaferovićeva stranačka koleginica Bisera Turković.

Aludirajući na proizvodnju darovanih doza u indijskom ogranku kompanije, "dizala je tenzije" kako je vakcina vrlo dostupna, lako nabavljiva i namijenjena samo siromašnim zemljama. Zaboravila je međutim da kaže zašto "lako nabavljivu vakcinu" ili bilo koju drugu – rusku, kinesku, evropsku, američku... Federacija BiH nije nabavila!? Demant joj je munjevito stigao – i od Svjetske zdravstvene organizacije – kako je "AstraZeneka" proizvedena u Indiji identična onoj koja se proizvodi u zemljama Unije.

- Smatram da je izjava potpuno glupa i nepotrebna i da ne ide na fonu onoga što smo mi razgovarali da širimo odnose i da ih razvijamo - poručio je Dodik.

Predsjednik Srbije smatra da nema nikakvih problema u vakcini.

- Јa sam ponudio, tražite koju hoćete, tražite koju hoćete poslaću vam u roku od 10 dana koju hoćete vakcinu, ali ne mislim da je problem u vakcini, AstraZeneka je odlična vakcina - dodao je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

A uz četiri postojeće, na raspolaganju će uskoro biti i peta! Јer u Srbiju za koji dan stiže i Modernina vakcina. I prije nego je srpski predsjednik napustio sarajevski aerodrom, vakcine su krenule put Mostara na skladištenje. Tamo će sačekati, uobičajeni proces odobrenja za upotrebu, već započet u Agenciji za lijekove BiH.

A predsjednik Srbije, svojim domaćinima inicirao je, a oni objeručke prihvatili veliki zajednički ekonomski samit u Beogradu.

- Da ne živimo za to da opanjkavamo i olajavamo jedni druge, da ne govorimo jedni drugima iza leđa, zato što živimo jedni sa drugima i jedni pored drugih, nikog bližeg nemamo - naveo je Vučić.

Samit je preliminarno najavljen za početak ljeta! Osim ako se DŽaferović i Komšić, pod mentorstvom Izetbegovića, opet ne predomisle.