latinica  ћирилица
02/03/2021 |  16:40 | Autor: SRNA

Majkić: Postojeći zakoni omogućavaju nabavku vakcina

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakon o javnim nabavkama omogućavaju BiH nabavku vakcina.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

- Prijedlog izmjena ovih zakona koji je napravljen na brzinu više podsjeća na lošu namjeru jer se ovim ukida mogućnost da Republika Srpska direktno nabavlja vakcine jer bi morala, da je kojim slučajem usvojen, pitati Savjet ministara i Agenciju za lijekove - rekla je Majkićeva novinarima.

Ona je podsjetila da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima usvojen 2008. godine i da od tada nije mijenjan.

- Nekom je iznenada palo na pamet da se Republici Srpskoj onemogući da to radi. Federalno Ministarstvo zdravlja nije se udostojilo da mjesec dana odgovori na konkretna pitanja o isporuci vakcina "sputnjik ve" - rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je u nekoliko navrata srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručivao da je Srpska spremna da i za Federaciju BiH nabavi vakcine i da niko nije odgovorio.

Majkićeva je navela da ni ambasadoru BiH u Rusiji niko iz Sarajeva, pa ni ministar inostranih poslova nije odgovorio da li su vakcine potrebne ili ne.

- Ne trebaju izmjene zakona. Republika Srpska će nastaviti nabavku vakcina kako je i počela. Federacija BiH treba da ponudi odgovor zašto čeka - rekla je Majkićeva.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i dopune Zakona o javnim nabavkama jer za njih nisu glasali srpski delegati.