latinica  ћирилица
02/03/2021 |  17:07 ⇒ 22:43 | Autor: RTS

Večeras počinje Sanremo, prvi put bez publike

Najpoznatiji italijanski muzički festival "Sanremo" prvi put u istoriji biće održan bez publike. U Italiji, koja je i dalje u punom jeku pandemije, pozorišta, bioskopi i koncertne hale zatvoreni su već godinu dana.
Sanremo 2021. - Foto: Twitter
Sanremo 2021.Foto: Twitter

Krajem januara, govorilo se o tome da će "Sanremo" biti održan pred publikom, te da će to biti plaćeni parovi koji žive zajedno i imaju negativan test, a sjediće odvojeni staklom od drugih parova. Na kraju je odlučeno da najgledaniji muzički spektakl u Italiji ipak neće imati publiku osim one pred malim ekranima.

Neizvjesno je bilo i pitanje voditelja – Amadeus je najprije izjavio da neće voditi festival bez publike da bi poslije promijenio mišljenje.

- Imaćemo vještačke aplauze ali ćemo zamišljati da su pravi - objasnio je Amadeus koji će po drugi put voditi ovaj prestižni događaj.

Pored njega će biti Fjorelo, omiljeni italijanski voditelj i komičar koji je za Korijere dela Sera rekao da u sali tokom festivala neće biti nikoga dok će milioni ljudi sjediti pred malim ekranima.

- Zaista će biti čudno voditi program bez publike, ali to je potpuno novo iskustvo i radoznao sam kako će na kraju sve ispasti. Imam određene godine i nikada mi se tako nešto nije desilo, ali svakako mi je čast da budem deo svega u ovako teškom momentu. Da li je tu publika ili ne svakako da nije neki poseban problem, mi znamo šta su pravi problemi i nadamo se da će se uskoro riješiti. Što se nas tiče potrudićemo se da poklonimo gledaocima pet bezbrižnih večeri - naglasio je Fjorelo.

Ovaj "Sanremo" biće drugačiji od svih prethodnih i to ne samo zato što neće biti publike. Festival će trajati pet večeri i direktan prenos biće na programu Rai1. Prethodni "Sanremo", koji je takođe vodio Amadeus, bio je jedan od najgledanijih u posljednjih 20 godina.

Ove godine se takmiči 26 umjetnika, dva više u odnosu na prethodnu godinu, i ima više mladih umjetnika koji su skoro nepoznati široj publici. I ove godine će biti dio posvećen novim nadama.

Uz Amadeusa će često biti i Fjorelo, kao i prošle godine, kao i voditeljke koje će se mijenjati svake večeri.

Kao i obično, biće tu mnogo gostiju poput fudbalera "Milana" Zlatana Ibrahimovića koji se povredio, što znači da neće izlaziti na teren iako će sutra uveče prisustvovati utakmici sa klubom "Udinese", a preko vide-linka će biti dio festivala samo tog dana.

Svih ostalih dana će biti prisutan. U četvrtak će Zlatan i proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović otpjevati u duetu pjesmu Vagabundo.

Specijalni gost je i poznata italijanska pjevačica Laura Pauzini koja je upravo osvojila Zlatni globus.

U odnosu na prethodne godine festival neće imati tzv. Dopofestival, susrete sa obožavaocima a umjetnici i zaposleni će svakog dana morati da rade test na kovid.

Takođe, moraće da jedu u hotelu u svojoj sobi, stalno će ih voziti isti šofer, a intervjue će davati samo onlajn. Prošle godine je bilo prisutno 1.200 novinara, a ove svega 100.

U samom gradu Sanremo važiće posebna pravila kretanja. Zabranjeno je zaustavljati se ispred Aristona gdje se tradicionalno održava festival, u periodu od osam do 14 časova, dok će nakon 14 časova biti zabranjeno kretanje u blizini svima koji nisu zaposleni u organizaciji festivala.

Pobjednik će biti proglašen 6. marta koji je istovremeno i jedini dan kada će publika iz svojih domova moći da glasa.