latinica  ћирилица
02/03/2021 |  17:19 ⇒ 17:21 | Autor: SRNA

Standard i Purs: Kreditni rejting BiH ostaje isti

Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" potvrdila je kreditni rejting BiH "B" sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

Analitičari ove agencije ističu da se stabilni izgledi zasnivaju na procjeni ravnoteže između fiskalnih i eksternih rizika povezanih sa efektima pandemije virusa korona na ekonomiju BiH s jedne strane, a sa druge, sprovođenje strukturnih reformi i očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta u srednjoročnom periodu.

Rejting agencija konstatuje da su devizne rezerve Centralne banke BiH u prošloj godini porasle za 10 odsto u bruto nominalnom iznosu u odnosu na 2019. godinu, da se bankarski sistem u zemlji dobro nosio sa uticajima pandemije, te da su domaći depoziti tokom 2020. godine rasli, a da nije uočena konverzija štednih depozita iz domaće valute KM u stranu valutu.

Analitičari navode da je prošle godine zabilježen manji pad ekonomskih aktivnosti nego što se prethodno predviđalo, s tim da je industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine veća za 2,8 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Procjenjuje se da pad ekonomskih aktivnosti u poređenju sa 2019. godinu iznosi 4,8 odsto, dok se ranije predviđalo šest odsto, te da se očekuje u ovoj godini rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 2,5 odsto, s tim da se ne očekuje da će se BDP BiH prije naredne godine vratiti na nivo iz 2019.

- Složena institucionalna organizacija u BiH često podrazumijeva komplikovane, nepravovremene i nekoordinisane odgovore na pandemiju. Kao posljedica toga, proces imunizacije se odvija usporeno što bi se moglo presudno odraziti na očekivani ekonomski oporavak. Očekuje se da će neto dug opšte vlade BiH porasti na 31 odsto BDP-a na kraju ove godine, što se i dalje smatra umjerenim dugom za zemlje u razvoju - ističu iz Agencije.

Prema navodima analitičara ove rejting agencije, kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko se domaća politička diskusija i aktivnosti više orijentišu na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi, uz veći nivo saglasnosti i manje konfrontacija.

Program sa Međunarodnim monetarnim fondom značajno bi doprinio u tom smislu, navode analitičari i dodaju da bi snažniji ekonomski rast od predviđenog, takođe, doprinio povećanju kreditnog rejtinga.

S druge strane, analitičari navode da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako "u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i konverzije depozita u devizna sredstva".