latinica  ћирилица
02/03/2021 |  18:17 | Autor: SRNA

Njemačka: Početak ublažavanja mjera naredne sedmice?

Njemačka će od sljedeće sedmice početi da ublažava neka ograničenja u vezi sa virusom korona, navodi se u nacrtu plana o kome će nacionalni i regionalni lideri raspravljati sutra.
Angela Merkel - Foto: bild.de
Angela MerkelFoto: bild.de

U nacrtu, u koji je Rojters imao uvid, navodi se da će od 8. marta moći da se sastane najviše pet osoba iz dva domaćinstva osim djece mlađe od 14 godina, što je povećanje u odnosu na najviše dvije osobe, koliko je bilo do sada.

Cvjećare i knjižare, baštenski centri, kozmetički i saloni za tetovaže, kao i saloni za masažu takođe će moći ponovo da rade od 8. marta. Frizerski saloni i neke škole ponovo su otvoreni posljednjih dana.

Kancelar Angela Merkel rekla je danas na sastanku demo-hrišćana da se zalaže za ograničeno otvaranje.

Stope smrtnosti i broj pacijenata na intenzivnoj njezi od januara opadaju, ali će ublažavanje biti privremeno jer se posljednjih dana povećava broj zaraženih, a tempo vakcinacije je spor.

Očekuje se da će Merkelova sutra sa šefovima 16 pokrajina razgovarati o mogućnostima ublažavanja restrikcija.

Merkelova je rekla svojoj stranci da želi da u plan ugradi takozvanu kočnicu u slučaju da broj zaraženih počne naglo da raste, napominjući da je oko polovine novih slučajeva trenutno uzrokovano zaraznijim varijantama, rekli su izvori.

Njemačka već planira da koristi testove na virus korona u školama, a takođe razmatra istu opciju u kompanijama.

Prema nacrtu plana, Ministarstvo zdravlja želi da ponudi svim građanima dva besplatna testa na virus korona sedmično do kraja juna.

Broj potvrđenih slučajeva porastao je danas za 3.943 na 2.451.011, dok je prijavljeni broj umrlih porastao za 358 na 70.463.

Kako se bliže uskršnji praznici, u nacrtu se apeluje da Nijemci izbjegavaju domaća i strana putovanja iako će biti dozvoljene ograničene posjete rođacima.

Restorani, barovi i mjesta za zabavu u Njemačkoj zatvoreni su od početka novembra, dok su neke prodavnice, uslužne djelatnosti i škole zatvorene sredinom decembra.