latinica  ћирилица
02/03/2021 |  21:03 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

Kordić: "Rupa" u gradskom budžetu, problemi u javnim preduzećima

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić prenio je danas vijećnicima u Gradskom vijeću da će budžetska "rupa" zbog pada prihoda iznositi oko pet miliona KM.

Kordić je naveo da gradske vlasti planiraju da tu rupu "zakrpe" naplatom pravosnažnih presuda u procesima protiv elektroprivrednih poduzeća.

Gradsko vijeće Mostara danas je donijelo zaključak da nije moguće usvojiti izmjene Statuta grada Mostara i Poslovnika vijeća, te je postavljen rok od 30 dana da vijećnici dostave svoje prijedloge izmjena tih dokumenata.

Na sjednici je prezentovan i Nacrt budžeta grada Mostara za 2021. godinu, a Kordić je rekao da je donesen i zaključak kojim se njemu, kao gradonačelniku, nalaže da do 12. marta pripremi Prijedlog budžeta.

Јavna rasprava o gradskom budžetu, kako je naveo, biće održana do 25. marta.

Kordić je na sjednici prezentovo i informaciju o javnim preduzećima, navodeći da zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklih osam godina nije bilo moguće rješavati nagomilane probleme.

Skupština, upravni i nadzorni odbori su istekli svim preduzećima i potrebno je što hitnije raspisati konkursnu proceduru za imenovanje upravljačkih struktura.

- Izabrali smo tijela Gradskog vijeća što nam je prvi korak u početku rješavanja nagomilanih problema u Mostaru. Јako sam zadovoljan kojim tempom se ide. Nakon nepostojanja Gradskog vijeća sve ove godine nakupilo se mnogo tema. U Gradskom vijeću je pozitivna energija, izgleda da ćemo sve zajedno gurati naprijed, da Mostar što prije vratimo tamo gdje treba biti - rekao je Kordić.