latinica  ћирилица
02/03/2021 |  22:19 ⇒ 03/03/2021 | 10:21 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Kosovo nije samo kolijevka srpskog naroda, već i kivot prepun moštiju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Kosovo, ne samo kolijevka srpskog naroda, već i kivot prepun moštiju svetih, i da je dio Srbije.
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: Novosti.rs
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: Novosti.rs

- Referendum na Kosovu izvršen je 1389. godine na Vidovdan i Kosovo je naprosto za nas, ne samo kolijevka našega naroda, to je i kivot prepun moštiju svetih - istakao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da u ovom trenutku, fizički, država nije prisutna tamo u punom smislu te riječi, ali da je "suštinski Kosovo dio Srbije".

- Kosovo nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je to zaista za nas tema našega identiteta. Јa sam potpuno siguran da, bez obzira na real-političke okolnosti koje nisu ni najmanje naklonjene našem narodu, i naša država čini sve diplomatskim i strateškim metodama kako bi se, pre svega, sačuvao mir i kako bi se učinilo što više za dobro našeg naroda - istakao je patrijarh srpski za RTS.

On smatra da niko patriotski raspoložen ne može pomisliti da Kosovo nije dio Srbije.

- Šest vijekova je Kosovo molitvena priča, molitvena tema za nas Srbe i poslije šest vijekova mi smo ostali na Kosovu i Kosovo je ostalo unutar Srbije. Prema tome, razgovarati o zajedničkom životu da, ali sve mimo toga i izvan toga, što se tiče Crkve, bilo bi odricanje od našega bića - naglasio je patrijarh Porfirije.

On je podsjetio da je postao monah u Dečanima.

Njegova svetost je rekao da je, po ustoličenju, prvi osjećaj i dominantni osećaj koji ga je držao nekoliko dana i još uvek nije prestao da traje jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje, u principu, nosi bilo koji patrijarh.

On je naveo da će njegovo biti da u ime svih iznese ono što je na dobro i što je na korist srpskom narodu, Crkvi i državi, ali i svim članovima Crkve širom planete.