latinica  ћирилица
03/03/2021 |  08:31 ⇒ 11:38 | Autor: SRNA

Žunić: Јasno da je Vijeće naroda produžena ruka visokog predstavnika

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić istakao je da je svima poznato da Vijeće naroda nije dejtonska kategorija, ali da sada postaje jasno da je riječ o političkoj produženoj ruci visokog predstavnika, koji zajedno sa Ustavnim sudom pokušava da nametne zakone mimo parlamenta, ali i mimo ustava Srpske i BiH.
Igor Žunić - Foto: RTRS
Igor ŽunićFoto: RTRS

Žunić je naglasio da je posljednja apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda, kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o šumama, nastavak pritisaka i zloupotrebe Vijeća naroda u političke svrhe.

Prema Žunićevim riječima, Vijeće naroda je od početka tako postavljeno da mu nadležnosti nisu jasno definisane i da bošnjački delegati tu činjenicu već duže vrijeme zloupotrebljavaju.

- Moje mišljenje je da Vijeće naroda uopšte ne služi svojoj namjeni kako je to definisano u Ustavu i, ako ikada dođe do izmjena Ustava, Vijeće treba ukinuti ili ga u krajnjem slučaju transformisati i jasno odrediti nadležnosti - rekao je Žunić za Glas Srpske.

Žunić je siguran da će ovakvih apelacija biti sve više.

- To će očito proizvesti i više političke krize, a što je više političke krize koja je izazvana antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem, to je sve manje BiH. Toga treba da budu svjesni i pokretači ove apelacije - poručio je Žunić.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić tvrdi da se Vijeće mora redefinisati na tragu onog što je Venecijanska komisija ukazala.

- Oni su dali više kritičkih primjedbi na sistem i mehanizam vitalnih nacionalnih interesa i ostvarivanja ustavnih nadležnosti ovog vijeća. Možda bi trebalo podržati opredjeljenja koja su sve izraženija da se identifikuju ozbiljne i teške zloupotrebe i sve ono što proizlazi iz odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika - rekao je Dmičić.