latinica  ћирилица
03/03/2021 |  08:37 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Јovanović: Britanski soj ima svaki treći zaraženi

Britanski soj virusa korona detektovan je u oko 30 odsto slučajeva zaraze u Srbiji, izjavila je virusolog Tanja Јovanović.
Virusolog Tanja Јovanović (Foto: Nova S) -
Virusolog Tanja Јovanović (Foto: Nova S)

Јovanovićeva kaže da u brisevima testiranih nije detektovan južnoafrički soj korone, koji je prije nekoliko dana potvrđen u Sloveniji i Hrvatskoj, ali da to ne znači da i on nije prisutan u Srbiji.

- Bojazan naročito raste od južnoafričkog soja. Stručnjaci kažu da on predstavlja veću prijetnju za čovječanstvo nego visokozarazni B117 soj, koji se pojavio u Velikoj Britaniji i već postao dominantan u mnogim zemljama - rekla je Јovanovićeva za "Večernje novosti".

Ona ističe da tu tvrdnju temelje na činjenici da je samo nekoliko dana nakon otkrića ukupan broj slučajeva infekcije novom mutacijom u Јužnoj Africi premašio milion, a ovom soju su posebno podložni mladi.

Uz opasnost od masovnijeg obolijevanja koju donose, kaže Јovanovićeva, i vakcine mogu biti manje efikasne, što otežava borbu protiv pandemije.

Ona podsjeća da je tehnički vođa kovid 19 programa Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Marija van Kerkhove rekla da se zaraznija varijanta virusa korona koja je prvi put primjećena u Britaniji, proširila na 82 zemlje, dok je južnoafrička varijanta rasprostranjena u 40 zemalja.

Brazilski soj pronađen je u devet zemalja.

Prvi potvrđeni slučaj zaraze britanskim sojem virusa korone u Srbiji zabilježen je kod žene koja je 31. decembra doputovala iz Engleske.