latinica  ћирилица
03/03/2021 |  10:06 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

U 2020. smanjen broj falsifikata konvertibilne marke

Centralna banka BiH saopštila je da je u prošloj godini registrovano manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

Od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u Centralnu banku, u prošloj godini je registrovano 410 komada krivotvorenih novčanica KM, što je za 9,49 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca KM, što je za 36,94 odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Centralna banka BiH poručuje građanima da, ukoliko posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu da je predaju organima MUP-a, a detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na njihovoj zvaničnoj veb-stranici.

Iz ove institucije pozivaju građane da obrate pažnju na to da, osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme, kao što su vodeni znak i zaštitna nit u papiru, koji su vidljivi kada se novčanica okrene prema svjetlu.

- Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima /portret i tekstovi na licu kod KM novčanica/. Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra - pojašnjavaju iz Centralne banke BiH.

Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i slično.

Od ukupnog broja krivotvorina KM u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM /185 komada/, zatim od 100 KM /129 komada/, te u apoenu od 20 KM /77 komada/.

U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM /660 komada/, zatim od 5 KM /66 komada/, a najmanje apoen od 2 KM /3 komada/.

U 2020. godini, registrovano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica evra, 679 komada.