latinica  ћирилица
03/03/2021 |  10:14 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Milinović: Uskoro jeftiniji roming u regionu zapadnog Balkana

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Draško Milinović izjavio je Srni da od 1. jula korisnici u javnim mobilnim komunikacionim mrežama neće plaćati dodatne naknade prilikom putovanja unutar regiona zapadnog Balkana, odnosno koristiće roming usluge po domaćim cijenama.
Roming (Foto:pixabay) -
Roming (Foto:pixabay)

- Sabraćaj koji se ostvari unutar regiona zapadnog Balkana /pozivi, SMS poruke, mobilni internet/ biće naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona zapadnog Balkana ili u BiH - pojasnio je Milinović.

Generalni direktor RAK-a podsjetio je da je Predsjedništvo BiH u martu 2019. godine, na prijedlog Savjeta ministara, razmotrilo i odobrilo Prijedlog sporazuma o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, kojim je predviđeno da će do 1. jula ove godine maksimalna maloprodajna cijena naknada za roming u regionu zapadnog Balkana biti dovedena na nivo cijena koje odgovaraju pravilima "u romingu kao u domaćem saobraćaju".

- Nakon toga, Agencija je pokrenula proceduru donošenja Pravila o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga, sa pratećom Odlukom o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana - pojasnio je Milinović.

Prema njegovim riječima, Agencija je u nacrt Pravila unijela i odredbe kojima se omogućava sprečavanje zloupotrebe i kojima je definisano primjereno korištenje, transparentnost i kontrola politike primjerenog korištenja na isti način kako je definisano u EU, kao i obaveze operatora u vezi sa ponudom alternativnih tarifa, način obavještavanja korisnika, i obaveze zaštite korisnika od prekomjerne potrošnje.

Generalni direktor RAK-a ističe da će "primjenom nove politike rominga u regionu zapadnog Balkana praktično u potpunosti biti primjenjena Uredba Komisije EU iz 2016. godine, kojom se osigurava politika pravilne upotrebe usluga rominga u članicama Unije, kao i da će primjenom evropskog principa "rominga kao kod kuće" biti značajno olakšana komunikacija i poslovanje sa zemljama u regionu.

Milinović je naglasio da su predstavnici Evropske unije, RCC i predstavnici zapadnog Balkana već započeli aktivnosti na realizaciji mape puta za smanjenje cijena rominga između EU i zapadnog Balkana.

Na pitanje Srne šta je prioritet u budućem radu RAK-a BiH, Milinović je istakao da će Agencija u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju nekim od segmenata telekomunikacionog tržišta u BiH koji do sada nisu bili predmet regulacije, a koji su, sa aspekta krajnjeg korisnika, od posebnog značaja za unapređenje tržišta, povećanje kvaliteta usluga i transparentnosti.

- Već neko vrijeme radimo na analizi tržišta OTT i DTH servisa, uključivanju pružanja AVM usluga putem interneta u postojeći regulatorni okvir, uvođenju obavezne registracije pripejd korisnika mobilne telefonije, te izradi prijedloga odluke o uvođenju MVNO na tržište mobilnih komunikacija BiH, kao i na određenim dopunama postojećih pravila Agencije iz svih pojedinačnih oblasti - naglasio je generalni direktor RAK-a.