latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:01 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Istraga o Debevecu još traje

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, sa Alenom Kurspahić Nadarević na čelu, još sprovodi disciplinsku istragu protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca u vezi sa prijavom za zloupotrebu položaja i koruptivne radnje.
Ranko Debevec - Foto: dnevni avaz
Ranko DebevecFoto: dnevni avaz

Ova informacija je za Dnevni avaz potvrđena iz Kancelarije disciplinskog tužioca, uz napomenu da Kancelarija ne može obavještavati javnost o preduzetim radnjama.

Protiv Debeveca nedavno su formirana tri disciplinska predmeta, a prijava da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona BiH i više koruptivnih djela podnesena je Tužilaštvu BiH još sredinom prošle godine.

Međutim, nikad nije pokrenut disciplinski postupak, niti je podnesena disciplinska tužba.

Debevec je prijavljen i zbog neprimjerenog kontakta sa optuženim direktorom OBA BiH Osmanom Mehmedagićem, kojem se sudi u Sudu BiH.

Svi dokazi o tome da Debevec nije prijavio imovinu u Španiji, niti je prijavio da posjeduje špansko državljanstvo Kancelariji disciplinskog tužioca, koja vrši provjere krivične prijave, poslati su još u oktobru prošle godine.

Debevec, osim toga, i dalje ima pristup tajnim podacima svih stepena, te, prema Zakonu o OBA, izdaje naloge Agenciji za vršenje tajnog praćenja i pretresa.