latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:13 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

U januaru pokrivenost uvoza izvozom 93 odsto

Republika Srpska je u januaru u spoljnotrgovinskom poslovanju sa inostranstvom ostvarila ukupan obim robne razmjene nešto veći od 338 miliona dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 93,1 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Vrijednost ostvarenog izvoza u januaru bila je približno 163 miliona dolara, što je više za 14,3 odsto, dok je ostvareni uvoz od 175,07 miliona dolara veći za 2,7 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri u januaru bili su Italija, sa kojom je Srpska ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 48,1 milion dolara, zatim Srbija i Slovenija.

U poslovanju sa EU Srpska je ostvarila izvoz od 125,18 miliona dolara ili više za 17,1 odsto, te uvoz od 104,3 miliona dolara ili za 4,3 odsto više nego u januaru prošle godine.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je da podaci statistike govore o dobrom početku godine u spoljnotrgovinskom poslovanju Republike Srpske, među kojima je navela vrlo visoki procenat pokrivenosti uvoza izvozom.

Ona je navela i suficit u poslovanju sa EU, ostvaren prvenstveno značajnijim suficitom u poslovanju sa zemljama članicama Unije koje su bitni partneri Srpskoj kao što su Njemačka, Italija, Hrvatska, Slovenija.

- Ako se nastavi i održi takva dinamika i u narednom periodu, to je jak potencijalni osnov da Srpska u poslovanju sa EU, sa kojom ima oko 67 odsto od ukupnog spoljnotrgovinskog obima razmjene, ovu godinu završi sa suficitom - naglasila je Stojadinovićeva.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska više godina prije pojave virusa korona imala suficit u poslovanju sa EU, koji je imao uzlazni trend.