latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:45 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Počelo prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele kovid (VIDEO)

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske počeo je s radom separator za prikuljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele virus korona.
Milan Petković prvi donor krvne plazme - Foto: RTRS
Milan Petković prvi donor krvne plazmeFoto: RTRS

Prvi donor bio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković.

- Rado sam se odazvao pozivu da budem davalac plazme. Bio sam pozitivan, imao sam težu kliničku sliku i imam antitijela. Pozivam sve građane koji imaju antitijela da daju plazmu, jer time doprinose liječenju oboljelih od korone - rekao je Petković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je oprema za prikuljanje krvne plazme, vrijednosti oko milion KM, nabavljena uz podršku Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara čijom odlukom je u ovaj projekat usmjereno oko 500.000 KM, dok je isto toliko izdvojila i Vlada.

- Ova oprema se može koristiti i za druge namjene u medicini, o čemu će Zavod voditi brigu i na osnovu toga unapređivati i taj segment ove djelatnosti - rekao je Šeranić.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske obavio je edukaciju zaposlenih.

Direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu Gordana Guzijan istakla je značaj ove opreme za cjelokupni zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

- Ovaj aparat, separator krvnih ćelija, omogućava nam da od davaoca uzmemo samo određeni ciljani dio krvi, dok se ostali dio krvi vraća - rekla je Guzijanova.

Kada je riječ o osobama koje mogu biti davaoci, Guzijanova je pojasnila da osim dobrog opšteg zdravstvenog stanja, oni moraju da imaju tjelesnu masu veću od 60 kilograma, starosne dobi do 60 godina.