latinica  ћирилица
03/03/2021 |  12:18 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

"Ma nije mi ništa" – pjesnički prvenac Јelene Vujanović rodom iz Novog Grada

U susret "Prolećnim Brankovim danima 2021", u izdanju Brankovog kola pojaviće se pjesnički prvenac "Ma nije mi ništa" Јelene Vujanović, mlade pjesnikinje rodom iz Novog Grada.
Јelena Vujanović - Foto: RTRS
Јelena VujanovićFoto: RTRS

Iako je dugo vremena u Beogradu, trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu političkih nauka, njene stihove krase motivi Une, Novog Grada, Kozare, Drine kao i motivi ljubavi i motivi vjere u poeziju i čovjeka.

- U knjizi "Ma nije mi ništa" Јelene Vujanović osjećamo i Desanku i Erića, i narodnu lirsku strunu, pomalo i epsku. A prva knjiga uvijek je i radost i rana, kao prvo dijete - od prvenca zavisi puno toga - kaže Nenad Grujičić, direktor Brankovog kola, inače pjesnik čija su djela prevođena na 30 svjetskih jezika.

Kako ističe, u ovoj zbirci pjesama imponuje iskrenost koja vodi do tačke žrtvovanja.

- Ima nešto muško u ovoj ženskoj glavi, nešto što sve vrijeme iritira poziciju pjesničkog subjekta, ali i nas koji čitamo i slušamo ove pjesme, i preispituje uvide u takvu poetičku paradigmu. Ima nešto lutalačko i boemsko u ovoj poeziji, nešto adolescentsko, nešto što od samog starta ovoj autorki daje poetičku pretpostavku kakav bi to trebalo da bude pjesnički svijet i kakvi su to pjesnici-ljudi na ovome svijetu, ima li zaista boema danas, ili je to sve skupa nešto sasvim drugo – neka nova vremena. Vjera u poeziju i pjesnički govor čine glavni stub ove knjige – ističe Grujičić u najavi ove knjige.

Knjige mladih autora najavljene za "Prolećne Brankove dane 2021" (15. do 28. marta), biće štampane u znaku obilježavanja 197. rođendana Aleksija (Branka) Radičevića.

Nakon promocije u okviru "Prolećnjih Brankovih dana", knjiga "Ma nije mi ništa" će biti promovisana i u nekoliko gradova Republike Srpske i Srbije.