latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:04 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Međunarodna akcija "Zajam": Pretresi u Banjaluci i Prijedoru

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije, realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva "Zajam" u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.
Policija Srpske (Foto: Policija Srpske) -
Policija Srpske (Foto: Policija Srpske)

Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluka i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnog djela zloupotreba položaja ili povjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnom djelu nezakonito postupanje u privrednom poslovanju Krivičnog zakonika Republike Srpske, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Pretresi lokacija vrše se kod lica inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., Ј.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privirednog društva u Banjaluci.

Navedena lica se sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra, navedeno je u saopštenju.