latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:07 ⇒ 13:08 | Autor: SRNA

Abazović: Akcija hapšenja - dokaz da svi možemo da radimo

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović pohvalio je policijsku akciju u kojoj su jutros uhapšeni službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ zbog zloupotrebe službenog položaja.
Dritan Abazović (Foto: @DritanAbazovic) - Foto: Twitter
Dritan Abazović (Foto: @DritanAbazovic)Foto: Twitter

- Ne želimo nikakav uticaj na slobodno djelovanje tužilaštva ni policije, ova akcija je dokaz da svi možemo da radimo - rekao je Abazović.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala Dalibor Medojević naveo je da su na osnovu operativnih informacija formirali predmet "Granica", tokom kojeg su došli do dokaza da je više osoba počinilo krivično djelo iz njihove nadležnosti, što je rezultiralo privođenjem šest osoba.

- Јedno lice nije privedeno jer je kovid pozitivno, ali je obezbijeđeno, a jedno zato što nije dostupno. Prijavom je obuhvaćeno i jedno pravno lice - rekao je Medojević.

Državni tužilac Vukas Radonjić ocijenio je da je ovo jedan od značajnijih predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici tokom posljednjih osam godina.

On je zahvalio službenicima Uprave policije MUP-u koji su dali doprinos, zbog čega je ovaj predmet tako brzo završen.

Radonjić je napomenuo da je osumnjičenima na teret stavljeno produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

On je naveo da su osumnjičeni prvo raspisali tender ne uvažavajući sugestije i prijedloge Granične policije, a potom ga produžavali dok se nije prijavila firma iz Srbije koja je i pobijedila na tenderu iako nije zadovoljavala kriterijume po najmanje četiri osnova.

Firma koja je registrovana za prodaju tepiha sumnjiči se da je žalbom podnesenom tenderskoj komisiji pomagala da se produži vrijeme kako bi beogradska firma mogla da ispuni uslove predviđene tenderom.

Policija je jutros privela više lica zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad prilikom sprovođenja tendera za elektronski nadzor granice, gdje je otkrivena pronevjera više od milion evra iz donacije EU.

Privedeni su članovi Tenderske komisije za sprovođene javne nabavke opreme za praćenje granica Tatjana Drobnjak, Vojin Rondović i Zoran Milić.

Takođe su privedeni članovi Komisije za praćenje realizacije ugovora koji je zaključen sa preduzećem "Makina sekjuriti" u martu 2018. godine, Bojana Lučić, Ivan Glomazić, kao i odgovorno lice iz firme "For lajt" Višnja Đurović, koja je učestvovala na tenderu, a bavi se prodajom tepiha.

Riječ je o ugovoru vrijednom 1.144.850 evra.